Nederlandse toerist wordt dupe van doorzetten tolvignet Wallonië

Print
Nederlandse toerist wordt dupe van doorzetten tolvignet Wallonië

Afbeelding: AD/HLN

Twee meerderheidspartijen hebben in het Waals parlement een resolutie voorgesteld waarin ze pleiten voor een wegenvignet op Waalse bodem. Dat moet jaarlijks 50 miljoen opleveren, te betalen door toeristen.

De partijen willen een wegenvignet introduceren naar het voorbeeld van Oostenrijk. Dat kost 9,20 euro voor 10 dagen, 26,80 euro voor twee maanden en 89,20 euro voor een jaar. Het vignet zal Wallonië 50 miljoen euro per jaar opleveren, aldus Dimitri Fourny van de partij Centre démocrate humaniste (cdH).

Advies

De heffing zou de Waalse belastingbetaler niets kosten, omdat de bijdrage wordt afgetrokken van de wegenbelasting. Maar alle anderen betalen wél. Volgens een studie van het consultancybureau Fairway rijden er elk jaar 7 miljoen buitenlandse voertuigen over de Belgische wegen. 5,5 miljoen daarvan gebruiken de Waalse wegen.

De partijen voelen zich gesterkt door het advies dat de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie woensdag verleende. Die vindt niet dat de op stapel staande Duitse tolheffing op personenwagens de buitenlandse chauffeurs discrimineert. Hij gaat daarmee in tegen Oostenrijk, dat protesteert tegen het vignet.

2020

Het is wachten op het definitieve arrest in de zaak, maar doorgaans wordt hier de opinie van de advocaat-generaal gevolgd. De inning van de heffing zou dan in 2020 starten. Het advies van de advocaat-generaal verandert niets aan het standpunt van Vlaanderen, dat het vignet geen mobiliteitsinitiatief noemt, maar een domme belastingheffing zonder mobiliteitssturing.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen