Bonnefantenmuseum krijgt half miljoen, Schunck 250.000 euro

Print
Bonnefantenmuseum krijgt half miljoen, Schunck 250.000 euro

Impressie van kijkdepot Schunck in Heerlen. Afbeelding: Wiel Arets Architects

Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

Tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij dinsdag in Amsterdam kreeg het Bonnefantenmuseum in Maastricht ruim een half miljoen euro en Schunck in Heerlen 250.000 euro. Het Maastrichtse museum gaat met het geld onder meer anderhalf jaar lang experimenteren met een maandelijkse avondopenstelling voor diverse doelgroepen. Schunck heeft het geld nodig voor een uitbreiding van het museumdepot, die ontworpen wordt door de beroemde architect Wiel Arets.

Nog nooit eerder mocht het Bonnefantenmuseum zoveel geld van de BankGiro Loterij in één keer ontvangen. De gift wordt onder meer geïnvesteerd in een maandelijkse avondopenstelling waarmee het museum diverse (nieuwe) doelgroepen wil bereiken. Een voorbeeld van het bereiken van (jonger) publiek is het Bonnefanten Pinkpop-upmuseum dat elk jaar op het muziekfestival in Landgraaf te vinden is.

Kijkdepot

Schunck investeert de 250.000 euro in een uitbreiding van het museumdepot dat ontworpen wordt door de Heerlense architect Wiel Arets. De uitbreiding van dit ‘kijkdepot’ kost in totaal acht ton, meldt woordvoerster Prisca Niël. Om dat geld bij elkaar te krijgen, heeft Schunck ook andere (cultuur)fondsen ingeschakeld alsook gemeente en provincie Limburg. Het kijkdepot wordt gerealiseerd in de nu nog open ruimte tussen het Glaspaleis en de muziekschool in het hartje van Heerlen.

In het kijkdepot komt een ‘etalage’ waarin in wisselende samenstelling de collectie van Schunck te zien zal zijn. Het depot van Schunck kampt al jaren met ruimtegebrek, een gedeelte van de collectie wordt elders opgeslagen uit nood. Het museum bezit meer dan duizend werken als gevolg van zeventig jaar verzamelen.

De BankGiro Loterij deelde dinsdag in Amsterdam in totaal ruim 79,4 miljoen euro uit aan 77 culturele organisaties. Onder meer het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam kregen een extra bijdrage van ruim een miljoen euro voor het Rembrandtjaar. Het Centraal Museum in Utrecht kreeg een miljoen euro voor uitbreiding van het populaire Nijntje museum. Schenkingen zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.