Moordzaak Köksal in Blerick: ‘Gianni Q. geeft toe dat hij fatale schoten op Ömer loste’

Bloemen op de plek waar Ömer Köksal op 1 november 2017 werd doodgeschoten. © ANP

Gianni Q. (21) heeft bij de politie verklaard dat hij de schoten loste waardoor Ömer Köksal op 1 november 2017 in Blerick om het leven kwam. Dat zegt advocaat Rob Nelisse, die in de zaak de andere verdachte Jonathan B. (23) bijstaat.

Daan de Hulster

Volgens Nelisse zei Q. dat Jonathan B. vlakbij de rotonde op de Nieuwborgstraat in Blerick werd neergeslagen door de destijds 22-jarige Köksal. Q. vertelde dat de Blerickenaar daarna op hem afliep en dat hij daarvan schrok. Hij zou verklaard hebben dat hij Köksal eigenlijk met zijn pistool wilde slaan. Toen dit niet lukte, besloot Q. op de benen van Köksal te schieten. De Amsterdammer verklaarde dat hij in paniek raakte en meermaals schoot. „Het was niet de bedoeling hem neer te schieten, ik had niet gedacht dat dit zou gebeuren”, zei Q. volgens advocaat Nelisse tegen de politie.

De advocaat van Q., Lotna Kleczewski, wil geen commentaar geven op de verklaring van haar cliënt. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Limburg zegt dat justitie tot de volgende tussentijdse zitting op 13 maart niets zegt over de strafzaak.

Drugsdealers

De uit de Randstad afkomstige Jonathan B. en Gianni Q. waren voor 1 november 2017 al enige tijd in Venlo en omstreken actief als drugsdealer. Ze hadden al maanden ruzie met een Blerickse groep die hun aanwezigheid niet pikte. Dat leidde die bewuste novemberdag tot een gewelddadige confrontatie tussen beide kampen. Köksal was voor die dag niet betrokken bij de ruzie en raakte pas verzeild in de confrontatie na de eerste gevechten.

Lees ook: Reconstructie: Ömer en de fatale ruzie

Rotterdammer B. werd op 14 november 2017 aangehouden toen hij zich wilde gaan melden bij de politie. Hij heeft sindsdien altijd gezegd dat hij op de grond lag toen Q. op Köksal schoot. Q. werd pas in maart vorig jaar aangehouden nadat hij met een vlucht uit Frans-Guyana was gearriveerd op vliegveld Parijs-Orly. Hij had een aanzienlijke hoeveelheid drugs bij zich en werd in Frankrijk veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden.

Overlevering

Eind november leverde Frankrijk Q. over aan Nederland. Tijdens een tussentijdse zitting in december vertelden Q. en zijn advocaat dat de Amsterdammer begin 2019 een verklaring zou gaan afleggen over zijn rol.

De strafzaak tegen B. en Q. wordt waarschijnlijk dit jaar inhoudelijk behandeld.

INFO

Verklaring

De advocaat van de andere verdachte stelt dat Q. tegenover de politie verklaard zou hebben dat hij op de benen van Köksal wilde schieten, in paniek raakte en vervolgens meermaals schoot.