Vastelaovend Maasgouw in volle gang

Print
Vastelaovend Maasgouw in volle gang

Burgemeester Strous, tussen de Maasgouwse dorstlustige hoogheden tijdens de sleuteloverdracht 2018 in Maasbracht.

Heel / Beegden / Stevensweert / Ohé en Laak / Panheel / Thorn / Wessem / Maasbracht / Linne -

Ja hoor, we zitten er weer midden in. Het vijfde seizoen, dat van Vastelaovendj, is weer volop aan de gang. Of je er nu van houdt, er een gruwelijke hekel aan hebt of iets ertussen in, de komende weken ontkom je er niet aan. Wen er dus maar aan. De enige kans om de polonaisedans te ontspringen, is tijdelijk verhuizen naar boven de rivieren - al biedt dat tegenwoordig ook geen honderd procent garantie meer. Het begon allemaal op de elfde van de elfde om elf minuten over elf vorig jaar. Alleen de maand december, met name de adventstijd, zorgde voor een korte onderbreking maar vanaf begin januari is het weer helemaal los gegaan.

Voor de meeste carnavalsverenigingen in Maasgouw kon de Vastelaovendj blijkbaar niet vroeg genoeg beginnen. Op de carnavalsverenigingen van Ohé en Laak en Heel na zijn de kersverse dorstlustige hoogheden van Maasgouw al in november van het vorig jaar uitgeroepen.

Dit carnavalsseizoen zetten CV De Noatevraeters Ohé en Laak, VC Oet Noat Geboare en de Stichting Boerebroelof Genoa en Laak samen de schouders onder de nieuwe Stichting Vastelaovend G’n Oea en Laak. Samen tekenen zij voor de carnaval in Ohé en Laak. De eerste gezamenlijke activiteiten waaronder het uitroepen van prinses Suus I zijn al achter de rug.

Waar het enige tijd geleden nog een vraag was of ook een vrouw carnavalsprinses kan worden is die vraag in Ohé en Laak al beantwoord. Daar zwaait sinds 19 januari prinses Suus I de scepter. Prinses Suus I (van Pol) is geboren in het Gelderse Wijchen. In het dagelijks leven is zij lerares op basisschool De Toermalijn in Maasbracht. Daarnaast fungeert ze als jeugdleidster bij VV Walburgia en trapt ze zelf ook graag een balletje mee bij de dames van Walburgia. Samen met haar elf adjudanten regeert Prinses Suus I over Ohé en Laak onder haar lijfspreuk ‘Juf of prinses, det is mich om ’t aeve, zolang weer de vastelaovendj mer same kenne belaeve’.

Overigens lijken steeds meer ‘heilige carnavalshuisjes’ geleidelijk aan te verdwijnen. Ohé en Laak heeft zijn prinses en die is ook nog eens geboren in Gelderland. De Jokers Bieëgdje veroorzaakten met hun keuze voor een Fries van geboorte, Prins Folkert I voor een hoop commotie op radio L1 en Omroep Friesland. Kan dat wel, een Fries als prins carnaval? ‘Natuurlijk kan dat!’, was de teneur van de reacties op de radio. En terecht.

Trouwens, CV De Hoonder uit Maasbracht heeft die stunt al ruim dertig jaar geleden opgevoerd. In het seizoen 1987-1988 regeerde de Chinese prins Chong Choe over de Hoonder in Maasbracht onder zijn lijfspreuk ‘Met Prins Chong voorop, wordt ‘t nooit een flop’. Waar een enkele carnavalsvereniging nog steeds krampachtig vasthoudt aan de traditie dat een carnavalsprins geboren en getogen moet zijn in eigen stad of dorp, is dat voor de meeste verenigingen al lang geen voorwaarde meer.

Behalve Stichting Vastelaovend G’n Oea en Laak, De Jokers Bieëgdje en De Hoonder Maasbracht telt de gemeente Maasgouw nog een reeks actieve carnavalsverenigingen: De Kwekkerte Linne, Ónger ’t Viaduct Brachterbaek, de Leefhöbbers Stevensweert, de jubilerende 6 X 11 jaor Geitebuk Thoear, de Golfbraekers Wessem en de Gangmaekers Heel. Zij zullen straks op 1 maart, de vrijdag voor carnaval allemaal in Thorn aanwezig zijn als burgemeester Stef Strous de macht overdraagt. De jeugd is dan op de donderdagavond daarvoor al aan bod geweest.