Vogelexcursie door de Rijkelse Bemden

Print
Vogelexcursie door de Rijkelse Bemden

De dode Maasarm in De Steilrand vormt het leefgebied van talrijke watervogels. Afbeelding: Wiel Aelen

Beesel / Reuver -

IVN de Steilrand houdt zondag 24 februari een vogelexcursie door de Rijkelse Bemden en de Donderberg onder leiding van IVN-natuurgids Maan Litjens. De start is om 9.00 uur.

Het natuurgebied waar de Swalm uitstroomt in de dode Maasarm is al meer dan twintig jaar door de vogelwerkgroep van IVN de Steilrand geïnventariseerd. Dit gebeurt steevast in het kader van de broedvogelmonitoring in het voorjaars- en zomerseizoen en bij de watervogeltellingen in de herfst- en winterperiode. De inventarisatie toont aan dat dit met meer dan tachtig vogelsoorten het rijkste vogelgebied van Beesel is.

De broedvogels in De Rijkelse Bemden en de Donderberg zijn nog niet zo actief of nog afwezig. Veel soorten moeten namelijk nog terugkeren uit hun winterkwartier. Van de standvogels die het jaar rond in het gebied verblijven, laten de wilde eenden, krakeenden en kuifeenden, futen, meerkoeten en dodaars zich zien en van zich horen. Ook diverse ganzensoorten houden zich in het gebied op. Onlangs zijn er nog grote zaagbekken en brilduikers waargenomen, terwijl diverse meeuwensoorten dagelijks in het gebied foerageren.

De tocht duurt ongeveer twee-en-een-half uur. Het startpunt is bij Molen de Grauwe Beer aan de Kerkeveldweg in Beesel. Deelname aan deze excursie is kosteloos. Kijk hier voor verdere info.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje