Beeselse basisscholen in ban van De Blits!

Print
Beeselse basisscholen in ban van De Blits!

‘In Het Rood Rijden’ van Cris Vries.

Beesel / Reuver -

Vier basisscholen in de gemeente Beesel starten onder de titel ‘De Blits!’ binnenkort met een project rondom beeldende kunst. Een kunstwerk van een regionale kunstenaar dat op een centrale plek in het schoolgebouw logeert, fungeert in dit kader een aantal weken als kapstok voor de originele benadering van een reguliere les of ter introductie van een thema. De belangrijkste insteek is echter te leren van en te werken met kunst.

”Over én met kunst, mét de kunstenaar en de eigen docent. En niet te vergeten door de leerlingen zelf creatief aan de slag te laten gaan”, aldus wethouder Marcel Roelofs van de gemeente Beesel. Het kunstproject is ontwikkeld vanuit co-creatie tussen de vier Beeselse basisscholen (Meander, OJBS De Triolier, Het Spick en Bosdael), Kunstkring Artimosa en de gemeente Beesel.

De eerste editie van De Blits! duurt van maandag 11 maart tot en met vrijdag 19 april. Drie van de vier basisscholen nemen hieraan deel. Beeldend kunstenaar en sportman Cris Vries uit Swalmen opent dit traject met de presentatie van de eerste ‘kapstok’ - zijn schilderij ‘In Het Rood Rijden’ (olie- en acrylverf, 1x1 m) met daarop wielrenner Tom Dumoulin in zijn race tegen de klok tijdens een tijdrit. Tijdens zijn presentatie over het kunstwerk vertelt Cris tevens over zijn sportief avontuur: het tot drie keer toe beklimmen van de Himalaya. Hiermee maakt hij de brug naar het sportieve thema voor deze eerste De Blits!-editie: de LCW Kids Sportdag.

Op 17 mei verzorgt Rob Benders, cultuurcoach bij de gemeente Beesel en collagekunstenaar, een workshop waarin bijna honderd leerlingen in groepjes van twee of drie personen een affiche voor deze sportdag ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt afgedrukt als affiche en verspreid. Alle ontwerpen krijgen een plek in een expositie op de deelnemende scholen. De jury bestaat uit Annie-Jet van der Velden (Kunstkring Artimosa), Marcel van den Broek (projectleider LCW Holland – Beesel, gemeente Beesel) en kunstenaar Cris Vries.

Iedere editie van De Blits! kent een eigen thema, variërend van een evenement als het Long Course Weekend Holland-Beesel of de Kinderboekenweek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee