Ouders en kinderen positief over jeugdhulp in Noord-Limburg

Print
Ouders en kinderen positief over jeugdhulp in Noord-Limburg

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Gezinnen en kinderen in Noord-Limburg die jeugdzorg krijgen zijn over het algemeen tevreden over de hulp die ze krijgen. Wel zijn ze kritisch over de lange wachtlijsten bij aanbieders.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de zeven Noord-Limburgse gemeenten onder cliënten. Gemiddeld geven gezinnen en kinderen met jeugdhulp een score van 7,9 voor de zorg die ze krijgen. In totaal reageerde 63 procent van alle kinderen en ouders die uitgenodigd werden voor het onderzoek.

Klik

Voornaamste reden voor de ruime voldoende is de goede klik die ze hebben met hun hulpverlener. Ook geeft een grote meerderheid aan tevreden te zijn over de plaats en het tijdstip van de geboden hulp. Als er meerdere zorgpartijen betrokken zijn bij een gezin of kind is driekwart van de cliënten tevreden over hoe de instellingen samenwerken.

Onderzoek

Volgens de gemeenten in Noord-Limburg is het voor het eerst dat de jeugdhulp in de regio zo uitgebreid onder de loep genomen wordt. Naast cliënten zijn ook alle zorgaanbieders, cliëntenraden, verwijzers, gemeenteambtenaren en huis- en jeugdartsen gevraagd naar hun mening en visie op jeugdzorg.

Wachtlijsten

Daaruit blijkt dat er ook nog de nodige verbeteringen nodig zijn. Zo zouden de zorgaanbieders nog beter met elkaar kunnen samenwerkingen waardoor wachtlijsten kunnen slinken. Als een organisatie een intake doet, terwijl het een wachtlijst heeft voor een behandeling wordt er vaak niet gekeken of een andere aanbieden wel ruimte heeft, blijkt uit het onderzoek.

Overnachten

Volgens de onderzoekers zijn er ook vaak onvoldoende mogelijkheden om maatwerk of een flexibel aanbod in te zetten. Daardoor zijn behandeltrajecten vaak zwaarder en langer dan strikt noodzakelijk. Tot slot worden kinderen vaak verplicht om alleen bij een instelling te overnachten, terwijl de Noord-Limburgse gemeenten er veel aan gelegen is om zo’n overnachting alleen ofwel te voorkomen ofwel in gezinsvorm te laten gebeuren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen