Woonwagenbroers Landgraaf krijgen andere standplaats

Print
Woonwagenbroers Landgraaf krijgen andere standplaats

Eind vorig haar werden de caravans van Piet en Willem Soering voor het gemeentehuis van Landgraaf weggesleept. Afbeelding: Bas Queadvlieg

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum -

Piet en Willem Soering, de twee broers die met de gemeente Landgraaf in de clinch liggen over een vaste standplaats in deze gemeente, mogen tot 1 maart met hun caravan in de gemeente Brunssum staan.

Daar staan zij op het terrein aan de Molenvaart, waar kermisexploitanten ook hun wagens plaatsen. De gemeente Brunssum gedoogt hen daar tijdelijk.

Campingseizoen

Na 1 maart moeten zij nog een maand overbruggen voordat op 1 april het campingseizoen begint. Voor de rechtbank in Roermond hoopten de broers Soering woensdag in een kort geding tot een tijdelijke oplossing voor de tijd tot april te komen.

Tijdens het campingseizoen, dat van april tot oktober duurt, kunnen de broers Soering op vele plekken terecht, zei Willem voor de rechtbank. „Maar het is de periode tussen 1 oktober en 1 april waarin ik me een asielzoeker in eigen land voel.”

Coulance

Als de gemeente tot 1 april coulance toont, is het probleem voor meer dan een half jaar uit de wereld, betoogde advocaat Hans van Ek van de twee broers. Wie weet dient zich in die tijd wel een voor beide partijen bevredigende oplossing aan.

Rechter René Kleijkers stelde zich meer op als mediator dan als rechter. Hij peilde de belangen van beide partijen, woog deze af en zocht aanknopingspunten. Die bleken er niet te zijn. De gemeente gaf bij monde van advocaten Hugo Doornhof en Robin Janssen aan dat Landgraaf bezig is om nieuw standplaatsenbeleid voor woonwagens te ontwikkelen.

Geen oplossing

De gemeente voelt er niets voor om daarop vooruitlopend een uitzonderingspositie aan de gebroeders Soering toe te kennen. „Dat wordt illegaal kamperen op tijdelijke basis”, zei Doornhof. „Maar dat is geen oplossing zonder de procedures van de gemeente te doorkruisen.”

Ook is Landgraaf beducht op precedentwerking en de kans dat de gemeente een toevluchtsoord voor woonwagenbewoners zonder standplaats wordt. „Zo’n tussenoplossing zou de gemeente in een lastig parket brengen”, zei Doornhof. „Als je één illegaal gestalde wagen gedoogt, kun je moeilijk bij andere gaan handhaven. Daarbij is het geen goed signaal dat mensen die regels overtreden een voorsprong krijgen op mensen die netjes de procedures doorlopen.”

Dus moet Kleijkers in deze zaak toch de rol van rechter aannemen. Zijn uitspraak volgt woensdag 27 februari.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje