Gemeente Roerdalen en woningcorporatie starten ‘bespaarproef’ voor lage inkomens

Print
Gemeente Roerdalen en woningcorporatie starten ‘bespaarproef’ voor lage inkomens

Afbeelding: ING Image

Roermond / Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje -

De gemeente Roerdalen en woningcorporatie Wonen Limburg starten een proef met De VoorzieningenWijzer. De insteek: bewoners de helpende hand bieden om hun geldzaken op orde te krijgen en inzichtelijk maken waarop bespaard kan worden.

Vijftig huishoudens met een laag inkomen krijgen hiervoor een gratis adviesgesprek met een onafhankelijke adviseur aangeboden. “De adviseur helpt mensen om beter gebruik te maken van regelingen, belastingen en toeslagen. Hierdoor kunnen ze jaarlijks geld overhouden. De proef loopt in februari en maart. Na deze periode wordt bekeken of deze een vervolg krijgt”, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Met De VoorzieningenWijzer hopen de gemeente Roerdalen en Wonen Limburg bewoners te bereiken die inkomsten mislopen. Bestuurder Ger Peeters van Wonen Limburg: “Veel bewoners lopen inkomsten mis omdat ze niet weten op welke toeslagen en regelingen ze recht hebben. We helpen onze bewoners daarom graag op weg om hun geldzaken goed op orde te krijgen.” Wethouder Jan den Teuling vult aan: “Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt dat deelnemers flink wat geld kunnen besparen. Zo blijft er na het betalen van de vaste lasten nog ruimte voor andere uitgaven. Voor onze inwoners met een laag inkomen kan dit het verschil zijn tussen maandelijks rond komen of rood staan.”

“Een adviseur van De VoorzieningenWijzer komt op afspraak bij de deelnemers thuis. Afhankelijk van de persoonlijke situatie, helpt de adviseur ter plekke met het aanvragen van bijvoorbeeld een andere energieleverancier en toeslagen”, vertelt een woordvoerster van de gemeente Roerdalen. “Ook wordt gekeken of het nuttig is om aangifte Inkomstenbelasting te doen en of deelnemers in aanmerking komen voor gemeentelijke regelingen. Als dit zo is, wordt direct een afspraak gemaakt met bestaande lokale ondersteuners die kunnen helpen. Sommige huishoudens besparen niets, anderen besparen tot wel 600 euro per jaar.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen