Bergen presenteert biomassakachel

Print
Bergen presenteert biomassakachel

Wethouder Pekema volgt de uitleg van de biomassakachel. Afbeelding: Jos Gröniger

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

De gemeente Bergen steekt haar ambities niet onder stoelen of banken. Met energielandschap Wellsmeer wil de gemeente in 2030 energieneutraal en zelfs energie onafhankelijk zijn. Bergen stimuleert duurzame initiatieven van burgers en het bedrijfsleven. Met de ingebruikname van een biomassakachel voor het verwarmen van de gemeentewerf, kantoren en brandweerkazerne aan De Flammert geeft de gemeente het goede voorbeeld.

Woensdagmiddag werd de hout gestookte installatie gepresenteerd. Het personeel van de buitendienst van de gemeente Bergen zit er al enkele weken warmpjes bij. De biomassakachel werd onlangs in werking gesteld. De kachel die door warmtewisselaars en andere technische snufjes automatisch aangestuurd is aangesloten op een pomp die aangesloten is op de verwarmingssystemen op de werf en kazerne. De kachel. De brandstof voor de kachel bestaat uit houtchips, afkomstig uit de bossen in de gemeente Bergen. “Jaarlijks halen we zo’n 700 kuub hout uit het bos. De biomassakachel gebruikt 150 tot 200 kuub per jaar”, vertelde wethouder Pekema, die zijn verhinderde collega Splinter verving, “We kunnen dus ook aan derden leveren.” Het hout wordt versnipperd en gedroogd. Vanuit de opslag worden de chips in het grote reservoir gestort. Via een systeem worden de chips naar de kachel getransporteerd. Van de verbrande chips blijft ca 2 procent aan as over. “We hebben in de twee maanden dat dit systeem werkt anderhalve kruiwagen as uit de lade gehaald”, vertelde een medewerker op de werf. Met de biomassakachel snijdt het mes aan twee kanten. De gemeente draagt bij aan de eigen doelstellingen. “En we geven het goede voorbeeld”, aldus Frans Pekema.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen