5 vragen aan prins Ed I van de Poerker uit Hout-Blerick

Print
5 vragen aan prins Ed I van de Poerker uit Hout-Blerick

Poerkerprins Ed I. Afbeelding: Wim Naarding

Hout-Blerick -

Het zijn de hoogtijdagen voor de kersverse prins. We vragen hem het hemd van het lijf. Vandaag: prins Ed I (Gerritsma) van De Poerker uit Hout-Blerick.

Met zo’n stel Plekbókse zal het licht wel laat uitgaan op de Poerkerplak?

„We doen de naam van onze vriendengroep eer aan, jazeker. Het feest gaat elke avond door tot de laatsten naar huis gaan, en dat zijn wij dus. In Hout-Blerick zijn ze dat al van ons gewend. Ook na de Venloop en het dorpsfeest draaien de Plekbókse het licht uit.”

Je mocht ook nog een extra Plekbóks kiezen?

„Vanaf dit jaar mag het trio zelf de ceremoniemeester benoemen. Dat was wel een verrassing. We waren er snel over uit dat John de Smit de vierde man zou worden. Bij de Plekbókse trekken we altijd samen op. Ik vond het jammer dat ik er maar twee kon kiezen en één van de vier buitenspel zou staan. Maar op deze manier bleef ons kwartet dus alsnog intact.”

Het is wel een heel andere rol dan prins of adjudant?

„Absoluut! Terwijl wij lekker feesten, moet John van alles regelen en ons ook nog in de gaten houden. Elke dag checken of de schoenen zijn gepoetst en het strikje goed zit. En zorgen dat we netjes het protocol volgen. Een hele verantwoordelijkheid, kan ik je vertellen. Maar John doet het geweldig, dit baantje is hem echt op het lijf geschreven. Hij zei ook meteen ‘ja’ toen we hem vroegen.”

Zelf kende je ook geen enkele twijfel toen de grote vraag werd gesteld?

„Ze wilden me verrassen op mijn eigen stekje, achter de viswagen. Het was op een donderdagmiddag in oktober, we stonden in Genooi. Ik werd een auto in getrokken en voor mijn personeel er erg in had, stond ik alweer met een stalen gezicht vis te bakken. Binnen een minuut was de deal rond. Niemand heeft ook maar iets gemerkt.”

Met een visboer als prins zal ook het ‘hiéringschelle’ wel een feestje op zich worden?

„Maak je daar maar geen zorgen over! We gaan er een leuke afterparty van maken. Meer wil ik er niet over verklappen.”