Livarboer en astmacentrum stappen naar Raad van State

Print
Livarboer en astmacentrum stappen naar Raad van State

Varkens die buiten scharrelen. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Baexem -

Ciro, centrum voor mensen met chronische longklachten, stapt in de zaak rond een geplande boerderij met Livarvarkens naar de Raad van State. Ook de Livarboer tekent hoger beroep aan tegen een eerdere uitspraak van de Roermondse rechtbank.

Het gezondheidscentrum tekens hoger beroep aan ondanks het gegeven dat Ciro eerder bij de rechtbank in Roermond voor een belangrijk deel gelijk gekregen.

Patiënten

Het astmacentrum bepleitte er met succes dat de gemeente Leudal bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag voor de varkensboerderij in Baexem meer rekening had moeten houden met de belangen van de kwetsbare groep patiënten bij het nabijgelegen Ciro.

Geur

„De rechtbank ging daarin mee vanwege de geur. Als dat onverhoopt niet overeind blijft bij de Raad van State willen we wel in de gelegenheid zijn om ook andere vormen van overlast die voor de patiënten een rol spelen, zoals fijnstof, te kunnen aanvoeren”, licht advocaat Xander Wynands toe.

Dat Leudal inmiddels na de rechtbankuitspraak heeft laten weten dat de Livarboer een nieuwe vergunningsaanvraag moet indienen en nu ook een milieu-effectrapportage (MER) moet laten uitvoeren, doet daar volgens de advocaat niets aan af.

Frans de Rond van Livar bevestigt dat woensdag ook zijn hoger beroep dient bij de Raad van State. Hij wilde gisteren niet inhoudelijk reageren.