25 jaar later

Kapot achterlicht werd Bende van Venlo fataal

Print
Kapot achterlicht werd Bende van Venlo fataal

Afbeelding: Peter Schols

venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Een kapot achterlicht van de auto van Frenkie P. speelde een cruciale rol bij het oprollen van de Bende van Venlo. Dat zegt voormalig politieman Frank Rovers, Hij leidde het team dat onderzoek deed naar de moord op het bejaarde echtpaar Sjeng en Ferda van Rijn.

Het is zaterdag precies 25 jaar geleden dat Venlo werd opgeschrikt door de moord op het echtpaar Van Rijn. Het had weinig gescheeld of deze zaak, bekend als ‘de carnavalsmoorden’, was nooit opgelost, vertelt politieman Rovers.

„Na acht maanden onderzoek hadden we nog helemaal niks. We zaten op een dood spoor.” Een simpel detail leidde uiteindelijk tot een doorbraak.

Lees ook de reportage: Venlo komt nooit meer af van de Bende

In het najaar van 1994 bekennen de Venlose vrienden Frenkie P. en Sanny P, die worden verdacht van een reeks inbraken en diefstallen, de moord op Reuvernaar Jeu Wissink in januari dat jaar. Een uit de hand gelopen roofoverval op de beveiliger van hennepkassen, zeggen de Venlonaren. Maar als de politie verbanden gaat zoeken met recente, onopgeloste moordzaken, springt een kleine overeenkomst in het oog.

Kofferbak

In zowel het dossier-Wissink als in de moordzaak-Van Rijn is een kapot auto-achterlicht gerapporteerd. In het laatste geval had een wandelaar kort na de carnavalsmoorden gemeld dat hij had gezien dat een lijk in de kofferbak van een auto werd gelegd, en dat die auto een kapot achterlicht had. Dat ‘lijk’ , zo bleek later overigens, betrof de flauwgevallen vriendin van Frenkie P.

De tip over het achterlicht bleek uiteindelijk goud waard. „We konden een verband leggen tussen beide moordzaken. En zo wisten we meteen dat deze groep, die wij tot dusverre vooral associeerden met inbraken en diefstallen, in staat was om moorden te plegen.”

Levenslang

Het gezelschap zou bekend komen te staan als ‘de Bende van Venlo’. De recherche wist er uiteindelijk zeven moorden aan te linken. Leider Frenkie P. kreeg in hoger beroep de hoogste straf: levenslang. Een zeldzaamheid in die tijd.

Wim Smulders, de rechter die dit vonnis uitsprak, denkt er nog wel eens aan. Hij weet nog precies hoe het ging. „Ik heb niet gezegd: ‘het hof veroordeelt u tot een levenslange gevangenisstraf’, zoals gebruikelijk zou zijn geweest. Ik zei: ‘het hof veroordeelt u tot een gevangenisstraf voor de rest van de tijd van uw leven.’ Dat had ik niet van tevoren bedacht. Het was bijna een religieus moment.”

Abonneer je op onze podcast via Spotify, iTunes of Stitcher.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen