Video: Emotionele burgemeester kapt vergadering Roermond af

Print
Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft donderdagnacht emotioneel de raadsvergadering afgekapt, omdat het debat compleet uit de hand liep.

Het was de tweede keer in haar carrière als burgemeester dat ze de voorzittershamers moest hanteren, aldus een emotionele Donders. „U bent nu stil”, beet ze Jos van Rey toe, die nog tegen wilde sputteren dat ze de discussie niet af mocht kappen. „De voorzitter kan dit in het uiterste geval besluiten.”

Lees ook: Jos van Rey wast wethouder Financiën de oren

Roerige avond

Donders kapte het debat af na een roerige avond, waarop coalitie en oppositie elkaar met regelmaat in de haren vlogen. Toen de LVR na zes uur vergaderen rond middernacht weer wilde beginnen, werd het haar te veel. Ze kapte de vergadering af, die maandag een vervolg krijgt. „U moet nu echt stoppen met op de persoon spelen” , voegde ze de LVR toe.

Donders zei het te betreuren dat de ontspanning die zich een tijdje tussen coalitie en oppositie in de Roermondse raad leek af te tekenen weer helemaal verdwenen is. Ze betreurde eveneens de manier waarop „Roermond zich weer te kijk heeft gezet.” En dat terwijl het eigenlijk nergens over ging. De burgemeester vroeg zich vertwijfeld af hoe het met zo’n gemeenteraad moet als er in de stad echt een keer iets aan de hand is.

Verbazing

Zelfs sommige relatief nieuwe raadsleden verbaasden zich over de manier waarop het er donderdagavond aan toe ging. Anouk Dolmans van GroenLinks vond „al die mannen die overal hun plasje over moeten doen” uitermate irritant.