Jeugd laat opera uit oorlog herleven

Kinderen kunnen auditie doen voor de opera.© MGL/Peter Schols

In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg wordt de oorlogsopera ‘Brundibar’ dit jaar in meerdere theaters opnieuw opgevoerd. Kinderen en jeugd worden uitgenodigd mee te doen. Hiervoor worden op 23, 24 februari en 17 maart audities gehouden bij Opera Zuid.

Redactie

In WO-II voerden Joodse kinderen in gevangenschap Brundibár uit. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding van Limburg wordt dit muziekstuk opnieuw uitgevoerd. En de jeugd van nu kan er in meezingen, in vrijheid.

Vlak voor de oorlog componeerde de Joods-Tsjechische Hans Krása een muziekstuk voor en door kinderen, genaamd Brundibár. Vrij vertaald Brompot. Tegenwoordig zouden we het een musical noemen, maar officieel is het een opera. Vanwege de Duitse bezetting kwam het niet meer tot een uitvoering en Krása kwam terecht in concentratiekamp Theresienstadt. Daar besloten de nazi’s echter om culturele activiteiten toe te staan en zo werd Brundibár alsnog uitgevoerd. Dit moest aan de buitenwereld doen voorkomen dat de Joden het goed hadden in het kamp. Het was schijn. Verreweg de meeste kinderen die in Brundibár zongen, zijn doorgevoerd naar andere kampen en hebben de oorlog niet overleefd.

In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg wordt de opera dit jaar in meerdere theaters in de provincie opnieuw opgevoerd. Het is onderdeel van het bevrijdingsproject van de gezamenlijke muziekbonden van Limburg, dat in september in Maastricht begint. De jeugdopera wordt geproduceerd door de Limburgse Koorschool, in samenwerking met Opera Zuid en Kumulus Muziekschool Maastricht. Kinderen en jeugd (leeftijd ca 9-19 jaar) worden uitgenodigd mee te doen. Hiervoor worden op 23, 24 februari en 17 maart audities gehouden bij Opera Zuid.

Bovendien wordt er een educatieproject met de titel muzikale bevrijding ontwikkeld voor groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van de middelbare school. Hiermee kan er met kinderen op school worden stilgestaan hoe het leeftijdsgenoten ruim 75 jaar geleden verging. Vanuit een muzikale invalshoek wordt gepraat over vrijheid en de kracht van muziek. Want zoals één van de overlevenden uit het kamp aangaf: „Als ik in Brundibár zong was ik toch even vrij”.

Informatie over het project en de audities is te lezen op https://www.limburgsekoorschool.nl/brundibar

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal