Hof: Er was in Weert geen sprake van een noodsituatie met asielzoekers

Print
Hof: Er was in Weert geen sprake van een noodsituatie met asielzoekers

Burgemeester Jos Heijmans in Weert Afbeelding: ANP

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De asielzoekers uit het azc in Weert zorgden wel voor overlast en onrust, maar er was rond de jaarwisseling van 2016-2017 geen sprake van een noodsituatie

Dat oordeelde het Gerechtshof in Den Bosch deze week. Volgens het Hof was de situatie niet ernstig genoeg en bleek uit niets dat er sprake zou zijn van een ‘oproerige beweging, andere wanordelijkheden of van rampen dan wel ernstige vrees voor het ontstaan daarvan’.

Burgemeester Heijmans is teleurgesteld in deze uitspraak. “Als je niet hard optreedt tegen vluchtelingen die hier moedwillig de boel verzieken, verlies je het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in je gemeente”, zo laat hij in een reactie weten.

De burgemeester spande in juni 2017 een zogeheten artikel-12-procedure aan om het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen zes overlastgevende asielzoekers te vervolgen. De zes mannen maakten deel uit van een groep van 26 asielzoekers die zich rond de jaarwisseling schuldig maakten aan zakkenrollerij, vechtpartijen, diefstal en intimidatie.

Om nog erger te voorkomen, kondigde Heijmans een noodbevel af. De overlastplegers moesten tussen 22 december 2016 en 2 januari 2017 verplicht op het terrein van het azc blijven. De zes mannen hielden zich daar echter niet aan. Het OM wilde de mannen niet vervolgen omdat het noodbevel niet goed was onderbouwd wat een succesvolle strafvervolging onmogelijk zou maken.

Via een artikel-12-procedure wilde Heijmans vervolging alsnog afdwingen. Dat verzoek is nu dus afgewezen.