Blauw Wies Kirchroa jubilerende ‘sjpetsiejalieteet’ in optochten

Print
Blauw Wies Kirchroa jubilerende ‘sjpetsiejalieteet’ in optochten

Enkele leden van het jubilerende Blauw Wies, met rechts voorzitter Rick Cremers. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven -

Toen Blauw-Wies Kirchroa ’97 voor de optochten in Kerkrade nog kostuums huurde in België, werd het ma Wetzels - moeder van Peggy Wetzels - na drie jaar toch echt te veel. “Nu is het genoeg! Elke keer die vieze stinkende pakken, dat moet afgelopen zijn”, riep ze getergd.

Ze voegde meteen de daad bij het woord en ‘regelde’ dat de groep voor het maken van nieuwe kostuums terecht kon in het naaiatelier van de woninginrichtingszaak die ze samen met haar man had aan de Spoorsingel in Heerlen. “In de maanden voor carnaval leek het er soms op dat in het atelier meer kostuums genaaid werden dan gordijnen”, moet Peggy hartelijk lachen wanneer ze aan die tijd terugdenkt.

Kirchröadsjer Meëdsjer

Blauw-Wies Kirchroa ‘97 is opgericht in 1997 door Peggy Wetzels samen met dansvriendinnen Desirée Simons en Mariëlle Wiertz van het toen populaire showballet Kirchröadsjer Meëdsjer. De groep viert dit seizoen het 2 x 11-jarig bestaan. Peggy: “De aanleiding voor die oprichting was dat we met het showballet niet deelnamen aan optochten, terwijl een aantal van ons dat toch heel graag wilde. We waren destijds helemaal weg van gardes met dansmariekes die we tijdens optredens in Keulen zagen. Dat wilden wij ook, dat waren onze voorbeelden. Vervolgens trommelden we een stel vrienden en vriendinnen op, huurden kostuums en namen we voor het eerst met zo’n twaalf gardisten deel aan de optocht 1998 in Kerkrade-West.”

‘Nachwuchs’

De jubilerende garde telt na een kleine dip nu precies zestig enthousiaste mannen en vrouwen met veelal de eigen kinderen als nachwuchs voor een gezonde toekomst. Met hun herkenbare blauw en witte kostuums, geïnspireerd op de outfit van de Blaue Funken uit Keulen, zijn ze een van de sjpetsiejalietète in de optochten in Kerkrade-West en Centrum. Voorzitter Rick Cremers: “We delen elk jaar een unieke Blauw-Wies gadget uit zoals sambaballen, frisbees, mutsen, sterren, applaushandjes of ratels. De vrung van Blauw-Wies krijgen voor hun steun en bijdrage ieder seizoen een pin uitgereikt tijdens onze eigen Vrung Oavend op carnavalsvrijdag. Die hebben we voor het eerst gehouden in het jaar voor ons 1 x 11-jarig bestaan. Op vrijdag was toen in Kerkrade niet veel te doen waar echte carnavalisten tussen Vetdonnesjdieg en de kinderoptocht ’s zaterdags naartoe konden. Met pakweg 750 bezoekers beantwoordt dit duidelijk aan een behoefte.”

Hoogtepunt

Vroeg hoogtepunt in het bestaan van de vereniging was de proclamatie in 2002 van hun lid Jerome Willms tot stadsprins van Kerkrade. “Daarvoor al had Raoul Deckers ons gevraagd om tijdens zijn regeringsjaar in 2000 te fungeren als zijn prinsengroep, met de benoeming van Jerome was dat natuurlijk specialer”, herinnert Peggy Wetzels zich. “Als zijn persoonlijke garde zijn we in dat jaar meer naar elkaar toegegroeid. Uiteindelijk gaat het daar wél om. We willen niets liever dan op en top vasteloavend vieren en dit heerlijke gevoel doorgeven aan onze kinderen. Inmiddels zijn de oudste daarvan oud genoeg om de jongste generatie op sleeptouw nemen en tegelijkertijd een biertje te drinken met de ouderen.”

Jubileumfeest

Na het 11-jarig bestaan in 2008 viert Blauw-Wies Kirchroa ’97 op 23 november het jubileum 2 x 11 jaar met een feestavond in het Music Dome bij het Roda-stadion. “Informatie daarover staat nu al op onze Facebookpagina”, vertelt Rick Cremers. “Vooruit lopend daarop hebben we onlangs voor het eerst een eigen sjlajer opgenomen. En zijn onze gardepakken opgefrist en fiks onder handen genomen. Net als de wagen die in de optocht meerijdt, met daarin versterkingen voor onderweg en de geluidsinstallatie. En met plek voor onze kleinste jonkies. We zijn tenslotte een garde, niet? Voor de hele kleintjes is zo’n lange optocht meetrekken net te veel van het goede.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje