Peking

VS en China praten volgende week verder

Print
VS en China praten volgende week verder

Afbeelding: ISTOCK

China en de Verenigde Staten hebben vooruitgang geboekt bij hun handelsoverleg in Peking, maar zijn er nog niet uit.

De gesprekken gaan volgende week verder in Washington, laten zowel het Witte Huis als de Chinese president Xi Jinping weten.

Donderdag en vrijdag waren er onder meer ontmoetingen tussen de Chinese vicepremier Liu He, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Die laatste sprak op Twitter van „productieve” gesprekken, maar op het moment van schrijven moest hij nog gaan praten met de Chinese president Xi Jinping.

Ook Xi liet staatspersbureau Xinhua weten dat er „ belangrijke vooruitgang werd geboekt”. „Ik hoop dat dit zo doorgaat en iedereen zich inzet voor een win-windeal”, aldus de Chinese president.

Grote verschillen

Ondanks de positieve woorden, zijn er volgens ingewijden nog grote verschillen van inzicht. Zo eisen de VS structurele hervormingen om de Chinese economie meer open te stellen. De Amerikanen willen onder andere dat Peking subsidies voor Chinese bedrijven terugdringt. Dat zou erg gevoelig liggen bij het Chinese onderhandelingsteam.

De partijen proberen voor 1 maart een overeenkomst te sluiten. Op die dag verloopt een door de twee landen zelfopgelegde periode van negentig dagen. Daarin beloofden beide kemphanen onder andere elkaar niet met nieuwe heffingen te bestoken. Ook zijn bepaalde heffingen, waaronder een Chinese strafheffing op Amerikaanse auto’s, tijdelijk ingetrokken.