Laatste EK-kans voor atleet Plaum

Print
Laatste EK-kans voor atleet Plaum

Maarten Plaum. Afbeelding: Ermindo Armino

Maarten Plaum hoopt zich zondag tijdens de NK indoor voor het eerst in z’n leven te plaatsen voor een internationaal titeltoernooi. Britt Ummels gaat voor goud op de 3000 meter.

De frustratie klinkt door in de stem van Maarten Plaum. Hij is naar eigen zeggen in bloedvorm, maar zou het hem na twee mislukte pogingen dit weekeinde wel lukken om zich te plaatsen voor het EK indoor in Glasgow? De 22-jarige loper uit Limbricht staat komend weekeinde voor wellicht de spannendste wedstrijd uit zijn loopbaan.

Als deze winter eindelijk alles een keertje meezit, moet het kunnen. Plaum had de afgelopen maanden drie kansen om zich te kwalificeren op zijn 800 meter, maar de eerste twee, begin deze maand, gingen in rook op door hazen die niet snel genoeg openden. Zuchtend: „De eerste ronde kwamen we veel te langzaam door en dan is het eigenlijk al gedaan.”

Hij won in Gent zelfs de sterk bezette meeting in 1.50.64 minuten, maar er kon geen lachje vanaf. „Ik bel altijd m’n vriendin en zij raakte geëmotioneerd omdat het weer niet gelukt was. „Het gaat zo makkelijk, maar het moet er wel uitkomen.”

Wat dat betreft heeft Plaum veel baat bij het feit dat Thijmen Kupers ook aan de start staat in het Omnisport van Apeldoorn. Kupers heeft de limiet van 1.49.00 al gelopen en is in staat om in de 1.46 te eindigen. „Mijn plan is heel simpel: ‘m’n wagonnetje aanhaken’.”

Vorig jaar was er de grote teleurstelling met een diskwalificatie in de series. Een voet net over de lijn werd hem fataal. „De serie is overleven. Daar zal ik niks gaan proberen. Behalve heel goed de lijn in de gaten houden.” In de finale wordt het uitkijken naar de laatste tweehonderd meter. „Ik weet dat als ik er dan nog goed bijzit, ook grote kans maak op een medaille. In de sprint kom ik altijd bovendrijven.”

Naast Plaum is Britt Ummels de andere grote Limburgse troef. De Maastrichtse is zaterdag op de 3000 meter de favoriet voor het goud, na de afmelding van Julia van Velthoven. Ummels zal tevens proberen om de EK-limiet te lopen van 9.03.00 minuten. Op weg naar die tijd zal ze van weinig concurrenten hulp krijgen. ,,Daar baal ik wel van. Ik weet dat Julia er een harde race van zou hebben gemaakt. Hoofddoel is winnen en dan hangt het even af van het raceverloop of de limiet erin zit.”

Ook Sophie Dielissen van Venloop Running Team, vorig jaar nog goed voor NK-zilver op de 5000 meter bij junioren, zal starten op de langste afstand. Quinten van Ommen en Tarik Chaatouf op de 200 en 400 meter en Nora Borger bij het hoogspringen maken kans op een finaleplaats,evenals Nora Ritzen op de 60 meter horden.