Burgemeester Heijmans: aso-asielzoekers komen er zo makkelijk mee weg

Print
Burgemeester Heijmans: aso-asielzoekers komen er zo makkelijk mee weg

Afbeelding: ANP

Weert -

‘Zeer, zeer teleurgesteld’, is burgemeester Jos Heijmans van Weert dat het Hof in Den Bosch heeft geoordeeld dat er geen sprake is geweest van een noodsituatie ten tijde van de jaarwisseling in 2016-2017.

„Je geeft zo een volstrekt verkeerd signaal af, namelijk dat aso-asielzoekers hier gewoon hun gang kunnen gaan en daar nog mee weg komen ook.”

De burgemeester had via een artikel-12-procedure aan het Gerechtshof gevraagd het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen zes overlastgevende asielzoekers te vervolgen. De zes mannen maakten deel uit van een groep van 26 asielzoekers die zich rond de jaarwisseling schuldig maakten aan zakkenrollerij, vechtpartijen, diefstal en intimidatie. Heijmans kondigde zelfs een noodbevel af, waar de mannen zich niet aan hielden.

Strafvervolging

Het OM wilde de asielzoekers destijds niet vervolgen omdat het noodbevel niet goed was onderbouwd wat een succesvolle strafvervolging onmogelijk zou maken. Via een artikel-12-procedure wilde Heijmans vervolging alsnog afdwingen. Dat verzoek is nu dus afgewezen.

Volgens het hof was de situatie destijds niet ernstig genoeg, zo oordeelde hij deze week. Uit niets zou zijn gebleken dat er sprake zou zijn van een ‘oproerige beweging, andere wanordelijkheden of van rampen dan wel ernstige vrees voor het ontstaan daarvan’.

Maar wanneer is er dan wel sprake van een noodsituatie, vraagt Heijmans zich af. Dat staat volgens hem nergens omschreven. „Het is afhankelijk van de interpretatie van de burgemeester, samen met de politie en het openbaar ministerie.”

Het zit Heijmans vooral dwars dat het hof een uitspraak heeft gedaan over het noodbevel en niet over de aard van de strafbare feiten die het zestal zou hebben gepleegd. „Ik wilde dat het OM ze daarvoor alsnog zou gaan vervolgen. Dat dit nu niet gebeurt, is teleurstellend. Als je niet hard optreedt tegen vluchtelingen die hier moedwillig de boel verzieken, verlies je het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in je gemeente.”

Heijmans gaat gewoon op de oude voet door, zegt hij. „Als er de volgende keer in mijn ogen weer sprake is van een noodsituatie, doe ik weer precies hetzelfde al zal ik het noodbevel ditmaal op de juiste manier onderbouwen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen