Extra recherchecapaciteit in Brunssum na geweldsincidenten

Print
Extra recherchecapaciteit in Brunssum na geweldsincidenten

In Brunssum werd deze maand onder meer een drogisterij overvallen. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Brunssum -

Brunssum werd rond de feestdagen in december 2018 opgeschrikt door een aantal ernstige incidenten. Het college van B en W pleit voor meer capaciteit bij de politie Parkstad en zet extra bijzondere opsporingsambtenaren (boa) in.

Ook worden inwoners meer betrokken bij veiligheidsvragen, onder meer door het inzetten van een buurtpreventie-app. Dat heeft het college laten weten naar aanleiding van vragen die de Brunssumse VVD-fractie stelde.

Criminele gedragingen

‘Rond de feestdagen is Brunssum opgeschrikt door een groot aantal geweldsincidenten, inbraken en andere vormen van criminele gedragingen. Zo hebben berovingen plaatsgevonden, gepaard gaande met grof en soms levensbedreigend geweld, is in diverse woningen ingebroken, zijn auto’s in vlammen opgegaan en zijn er diverse schietpartijen en steekincidenten geweest’, aldus de VVD-fractie in een brief aan Burgemeester en Wethouders.

Die hebben gedurende de feestdagen direct ingegrepen. ‘Extra recherchecapaciteit is in overleg met politie en openbaar ministerie vrijgemaakt om dader(s) op te sporen. Dat heeft geleid tot aanhoudingen.’ Welke viel niet te achterhalen.

Vrees

De vrees die de VVD uit voor een groeiende geweldsspiraal in Brunssum wordt door het college niet onderschreven. ‘De criminaliteitscijfers in Brunssum zijn in het algemeen weinig afwijkend ten opzichte van de afgelopen jaren. Op de meeste terreinen (woningcriminaliteit en diefstal) zien we zelfs lichte dalingen.’

Toch noopten de incidenten van eind 2018 tot actie, aldus het college. Dat laat weten dat bij recente opsporing van daders gebruik is gemaakt van de camera’s die ondernemers hebben.

Cameratoezicht

De VVD wilde weten of extra gemeentelijk cameratoezicht wordt overwogen en ‘wat er verder moet gebeuren voordat dit wordt uitgebreid’. ‘Op dit moment is er cameratoezicht op het Lindeplein én aan de Kerkstraat. Vooralsnog zijn géén nieuwe plekken in de openbare ruimte voorzien om structureel cameratoezicht in te richten’, aldus het college.

Dat verwacht te voldoen aan een gewenste uitbreiding van boa’s op straat. De VVD vroeg of meer toezicht in avonduren en weekend mogelijk is. ‘Met extra capaciteit krijgen we meer armslag en zullen boa’s met grotere regelmaat aan het werk zijn.’

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje