LLTB: Drone taxeert wildschade beter dan mens

Print
LLTB: Drone taxeert wildschade beter dan mens

Een drone kan snel wildschade taxeren. Afbeelding: Stefan Koopmans

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Schade die wild heeft aangebracht aan gewassen, is sneller en nauwkeuriger met een drone te taxeren dan met een gewone taxateur.

Tot die conclusie komt de LLTB die een proef deed samen met onder meer de provincie en de Fontys hogeschool. Een van de andere deelnemers, Arvalis, wil nog dit jaar inschrijven bij de landelijke verdeling van taxatieklussen. Momenteel zijn er op die markt maar twee spelers actief, vertelt Anton Winkelmolen van dat bedrijf. Arvalis wil de taxaties zo veel mogelijk met drones doen, maar zal indien nodig ook taxateurs op de grond inzetten.

In de proef werd schade aan een maïsperceel vanuit de lucht met een drone gefotografeerd. Een computer meette aan de hand van de beelden de schade en maakte vervolgens automatisch een schaderapport. Momenteel wordt de proef verder uitgebreid waardoor ook een door wilde zwijnen omgewoeld grasland getaxeerd kan worden. Ook schade door slecht weer moet straks vanuit de lucht in beeld gebracht worden.

Arbeidsintensief

Vorig jaar werden bij het experiment 160 hectare in beeld gebracht. De deelnemers hebben besloten dit jaar verder te gaan met de proef en in totaal 170 hectare vanuit de lucht te taxeren. Volgens de organisaties is het sturen van een gewone taxateur arbeidsintensief. Omdat die de schade vanaf de grond moet inschatten, is de taxatie ook minder nauwkeurig.