Oetgerope

Vijf vragen aan de prins uit Wijnandsrade: Björn I

Print
Vijf vragen aan de prins uit Wijnandsrade: Björn I

Prins Björn I van Cv de Veldkretsers. Afbeelding: Foto-Ateljee Leon Smeets

Wijnandsrade -

Het zijn de hoogtijdagen voor de nieuwe prins. We vragen hem het hemd van het lijf. Vandaag de prins van Cv de Veldkretsers (Wijnandsrade): Björn I

Is prins carnaval zijn een jongensdroom?

„Als jongetje droomde ik er niet van om prins carnaval te worden. Naarmate ik ouder werd en meer en vaker carnaval begon te vieren, liep ik wel warm om ook eens die prinservaring mee te maken.”

Heb je thuis moeten overleggen voor je toezegging?

„Overleg met mijn vrouw is er wel even geweest, ja. Er komen veel dingen bij kijken die niet alleen mij aangaan, maar ook haar. Om prins te worden moet je op de eerste plaats eventjes sparen. En daarnaast staat mijn vrouw even alleen voor het huishouden en de zorg voor onze tienjarige tweelingdochters. Maar natuurlijk vond ze het super leuk voor me. Diep in mijn hart wist ik het antwoord eigenlijk ook al.”

Wat vindt de tweeling ervan?

„Die vinden het geweldig. Ik heb ze ergens in augustus verteld dat hun papa prins van het dorp werd. Het was een uitdaging voor ze om op school niet hun mond voorbij te praten, maar dat is ze goed gelukt.”

Je zus en zwager zijn prinsenpaar in Hulsberg.

„Eén familie die in twee dorpen regeren met carnaval is bijzonder. We wisten het vooraf niet van elkaar. Op de avond dat ik ben uitgeroepen in Wijnandsrade, in november, kwamen ze naar me toe om me te feliciteren. Mijn vrouw zei toen ‘goh, het zou wat zijn als jullie nu in Hulsberg aan de beurt zijn’. Ze keken elkaar even aan en hebben het toen toch maar verteld.”

Vertel eens: waarom ‘veldkretsers’?

„In Wijnandsrade werd vroeger geen carnaval gevierd. Dat mocht niet van meneer pastoor. In Swier werd het wel gevierd, dus gingen dorpelingen uit Wijnandsrade daarheen. Daarvoor moesten ze een stuk door het veld kretsen.”