Trump roept noodtoestand uit voor bouw muur

Print
Trump roept noodtoestand uit voor bouw muur

Afbeelding: AFP

President Donald Trump heeft vrijdag gemeld dat hij de noodtoestand uitroept. Met die maatregel hoopt de president de beschikking te krijgen over voldoende geld voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico.

De president zei in een toespraak dat hij zijn handtekening zet onder het decreet over het uitroepen van de noodtoestand. Trump voegde eraan toe dat hij die maatregel neemt tegen de ,,invasie van het land met drugs, mensensmokkelaars en allerlei soorten criminelen en bendes’’.

Aanvechten

Door afkondiging van de noodtoestand kan Trump buiten het Congres om geld weghalen bij onder meer Defensie en het budget voor rampenbestrijding. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, zeiden dat ze de maatregel van Trump in het Congres en de rechtbank zullen aanvechten. Volgens Pelosi is er geen sprake van een nationale noodsituatie aan de zuidgrens.

Mick Mulvaney, stafchef van Trump, zei dat de president met het uitroepen van de noodtoestand ongeveer 8 miljard dollar (ruim 7 miljard euro) kan vrijmaken voor het financieren van de muur. Mulvaney bekritiseerde de Democratische Partij omdat die in een begrotingsvoorstel dat de Republikeinen en Democraten in het Congres hebben uitgewerkt, niet de door Trump geëiste 5,7 miljard voor de muur wil reserveren.