Opleiding in Roermond voor werken in gevangenis

Print
Opleiding in Roermond voor werken in gevangenis

Veel belangstelling onlangs bij de banenmarkt in de gevangenis. Afbeelding: Archief De Limburger/Loraine Bodewes

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Evertsoord -

Gilde Instituut voor Veiligheid start een praktijkopleiding om het personeelsbestand in de gevangenissen Ter Peel en Roermond op peil te houden.

De tweejarige praktijkgerichte opleiding biedt plaats aan vijftien studenten. Zij volgen een beroepsbegeleidende leerweg (bbl) op mbo niveau 2 tot complexbeveiliger Dienst Justitiële Inrichtingen. Dit betekent dat zij vier dagen per week in de gevangenis meewerken en daarnaast één dag per week naar school gaan. Volgens Gilde is zij de eerste met een dergelijke opleiding in Nederland.

De Penitentiaire Inrichting Zuid-Oost, waar de gevangenissen in Evertsoord en Roermond onder vallen, hebben te maken met een vergrijzend personeelsbestand. De gemiddelde leeftijd van de 340 medewerkers ligt op 55 jaar. De directie verwacht de komende jaren een uitstroom van 10 tot 20 beveiligingsmedewerkers per jaar.

Onlangs kwamen ruim honderd belangstellenden af op een wervingsdag bij de twee gevangenissen in Noord- en Midden-Limburg. Ondanks dat succes laat een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen weten dat het vinden van geschikt personeel lastig is. „De eisen zijn hoog, zowel fysiek als mentaal. Met een opleiding hopen we de juiste mensen aan te trekken.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje