Bonte stoet Priejje neemt bezit van Schinveld

Print
Bonte stoet Priejje neemt bezit van Schinveld

De Priejje maken er elk jaar een bont festijn van. Afbeelding: organisatie

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade -

De Priejjedaag in Schinveld is op donderdag 28 februari. Een bonte stoet Priejje zal deze Vet-Donnesjtig bezit nemen van het dorp om de traditie voort te zetten dat de dames het op de donderdag vóór carnaval voor het zeggen hebben.

Om 11.11 uur komen de dames bijeen in cultureel centrum Fasila gelegen aan Ter Hallen. Eén van de leden van het College van B en W van de nieuwe gemeente Beekdaelen zal hier de dames toespreken en trakteren op een nonnevot. Nadat de eerste dorst is gelest, gaan de Priejje het dorp in om een bezoek te brengen aan de horecagelegenheden in Schinveld. Zij worden daarbij zoals altijd begeleid door Jo Arets met zijn koets. Achtereenvolgens bezoeken zij Meetpoint, Im weissen Rössl, ’t Heukske, De Mert en ’t Baekske.

20e keer

De Priejjedaag, ook wel het Priejjetrèkke genoemd omdat de dames van café naar café trekken, vindt al voor de 20e keer plaats op de donderdag voor carnaval. Het is in 2000 in de plaats gekomen van het traditionele ouwwieverbal. Met succes: waren er in het eerste jaar zo’n dertig deelnemers, inmiddels bevolken meer dan 150 Priejje Schinveld en speciaal de cafés, waarbij het uithoudingsvermogen van de dames groot genoeg is om het feest tot in de avond te laten voortduren. De deelnemers komen niet alleen uit Schinveld maar ook uit de omliggende plaatsen samen plezier te maken. De heren mogen in eerste instantie alleen maar toekijken, maar schuiven later op de dag toch aan bij de feestvierende meute.