Regiovisie

Grootschalige opvang gastarbeiders overal behalve midden in woonwijk

Print
Grootschalige opvang gastarbeiders overal behalve midden in woonwijk

Grootschalige opvang van arbeidsmigranten in Maasbree. Afbeelding: Lé Giesen

Panningen / Meijel / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray -

Bij de huisvesting van arbeidsmigranten gaat de voorkeur uit naar grootschalige opvang. Er worden geen locaties uitgesloten, behalve midden in een woonwijk.

Dat staat in de conceptvisie die de wethouders in Noord-Limburg hebben opgesteld. De nieuwe regels betekenen een breuk met het verleden, zegt wethouder Paul Sanders van Peel en Maas.

Sanders stelt dat de omstandigheden gewijzigd zijn. Vijf jaar geleden was de arbeidsmigrant vooral werkzaam als seizoenarbeider in de land- en tuinbouw. Om te zorgen dat die niet langer op erbarmelijke wijze werd gehuisvest, zoals een gammele caravan op het erf of de camping, werden hoge eisen gesteld. Ze moesten kleinschalig ondergebracht worden in en rond woonwijken.

Op volle toeren

Anno 2019 is de arbeidsmigrant ook in de industrie en logistiek actief. Hij verricht niet alleen tijdelijke oogstwerkzaamheden, maar is het hele jaar door aan het werk. Omdat de economie op volle toeren draait, is de behoefte groot.

Vanwege het grote tekort aan woningen zet de regio in op grootschalige opvang. Sanders: „We moeten meters maken.” Op voorhand worden geen gebieden uitgesloten. Er worden slechts eisen gesteld aan onder meer bereikbaarheid, draagvlak en een goed woon- en leefklimaat. De huisvesting moet voldoen aan de SNF-normen voor tijdelijke woningen.

Werkgever en huurbaas

Agrariërs krijgen weer de mogelijkheid arbeidsmigranten te huisvesten op het erf. Het nadeel dat de werkgever tevens huurbaas is, is minder bezwaarlijk omdat er een groot tekort aan werknemers is. Als het de werknemer niet bevalt, gaat die ergens anders aan de slag.

Het bieden van goede huisvesting is in het belang van de werkgevers, omdat ze niet alleen concurreren met bedrijven in de regio, maar ook in andere regio’s en landen. Als ze de arbeidsmigranten in de watten leggen, wordt de kans groter dat ze hier blijven. De gemeenten zien dat graag, omdat arbeidsmigranten de bevolkingskrimp temperen.

De gemeenteraden moeten het beleid nog goedkeuren. Kwartiermaker Harry van de Loo moet het vervolgens coördineren.