Onderzoek naar Belgische Hitlerfan (75) die huis ‘versiert’ met nazisymbolen

Print
Onderzoek naar Belgische Hitlerfan (75) die huis ‘versiert’ met nazisymbolen

Huis en schuur zijn getooid met zelfgemaakte swastika’s en andere verwijzingen naar de nazi’s. Afbeelding: AD/Vertommen

Justitie in België onderzoekt een aangifte tegen een bejaarde nazifanaat uit Vlaanderen. De 75-jarige Georges Boeckstaens, die in 2014 al werd aangeklaagd, heeft zijn tuin en woning ‘opgefleurd’ met nazisymbolen en verwijzingen naar Adolf Hitler.

‘Het Adelaarsnest’ prijkt er boven de oprit en de gevel is voorzien van een reliëf met de letters HH, een afkorting voor Heil Hitler. De villa en tuin van Boeckstaens, aan de Varensweg in de Vlaams-Brabantse plaats Keerbergen, laten geen twijfel bestaan over de sympathieën van de bewoner. Op en rond de woning schreeuwen zelfgemaakte hakenkruisen om aandacht. In een boom hangt een nazivlag en bij de oprit valt ‘Mijn Kamp’ te lezen.

Tijdens een bezoek van een fotograaf van Het Laatste Nieuws aarzelt de 75-jarige Belg geen moment en brengt, gestoken in een groene legertrui, voor het oog van de camera de Hitlergroet.

Onderzoek naar Belgische Hitlerfan (75) die huis ‘versiert’ met nazisymbolen
Georges Boeckstaens brengt voor het oog van de camera de Hitlergroet. Foto: AD/Vertommen

Na een klacht van Unia, het landelijke Gelijkekansencentrum van onze zuiderburen, startte justitie een nieuw onderzoek naar de bejaarde Boeckstaens. In 2014 werd een zaak tegen de man nog geseponeerd ‘omdat er geen strafbare feiten konden worden aangetoond’. De nieuwe klacht wordt ingediend op grond van de sinds 1995 in België geldende Anti-revisionismewet, die het ontkennen, minimaliseren of goedpraten van de Holocaust strafbaar stelt.

Bewondering voor Hitler

Om Boeckstaens te kunnen veroordelen, zal wel moeten worden bewezen dat hij de intentie heeft om te beledigen of aan te zetten tot haat. In 2014 gaf de Belg nog aan dat zijn ‘bewondering’ voor Hitler, die voortkwam uit het lezen van boeken, stopt bij 1939. ,,Wat erna gebeurde vind ik ook afschuwelijk’’, liet hij toen weten. ,,Over de Holocaust zul je hier dan ook niets vinden, maar de jaren ervoor boeien me wel.’’ De buurt en de burgemeester van het dorp reageerden geschokt.

Boeckstaens toen: ,,Uit verveling ben ik boeken over Hitler en zijn leger gaan lezen. Gaandeweg kreeg ik sympathie voor de man en zijn denkwijze.’’ Klaarblijkelijk is ’s mans zienswijze in de loop der jaren veranderd, want verontruste buren maken nu melding van pamfletten rond het terrein, waarop een antisemitische boodschap wordt verkondigd. ,,Aanwijzingen genoeg om een nieuwe klacht in te dienen’’, meent Bram Seberechts van Unia.

‘Ja, ik ben een neonazi’

,,Ja, ik noem mezelf een neonazi’’, verklaart Boeckstaens tegenover dagblad De Morgen. ,,Een Hitlerfan.’’ De Belg zou in Hitlers boek Mein Kampf, dat hij naar eigen zeggen vier keer heeft gelezen, zijn ‘eigen verhaal’ herkennen. ,,Twee ooms waren vrijwilliger in het Duitse leger als Oostfronter. Na de oorlog hebben ze mijn moeders haar afgeschoren als straf. Ik moest altijd op de laatste bank zitten op school en ik werd afgeranseld omdat mijn ouders ‘zwarten’ waren’’, vertelt hij.

In zijn tuin staat een houten figuur met een swastika op het voorhoofd en ervoor op de grond. De bizarre pop draagt een kerstmuts en brengt de nazigroet. Aan de regenpijp is een houten schedel bevestigd met daarbij de tekst ‘Halt! Hitler!’ en aan een ketting bungelt een Jodenster. Boeckstaens, die een jaar cel riskeert als de klacht gegrond wordt geacht, geniet van de aandacht en houdt stug vol: ,,Ik doe niemand kwaad. Ik heb geen strafblad. Als ze me willen opsluiten, gaan ze hun gang maar.’’

Onderzoek naar Belgische Hitlerfan (75) die huis ‘versiert’ met nazisymbolen
Boeckstaens heeft zijn woning ‘Het Adelaarsnest’ gedoopt, verwijzend naar het Kehlsteinhuis in Berchtesgaden. Foto: AD/Vertommen