Marsna Paper

Provincie gaf toestemming huurstop papierfabriek

Print
Provincie gaf toestemming huurstop papierfabriek

De verkoop van de papierfabriek in Meerssen blijft de provincie achtervolgen. Afbeelding: Johannes Timmermans Fotografie

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Nog voordat Provinciale Staten instemden met de verkoopdeal van de papierfabriek in Meerssen heeft het provinciebestuur met Marsna Paper afgesproken dat er geen huur meer hoefde te worden betaald.

Dat melden de provincie en de directie van de papierfabriek in Meerssen. Deze week trok de controlecommissie van Provinciale Staten aan de bel nadat gebleken was dat Marsna Paper al een half jaar voordat het het fabrieksterrein van de provincie overnam, geen huur meer had afgedragen.

Dit is vooruitlopend op de verkoop door de provincie en het bedrijf in gezamenlijkheid besloten, stellen beide partijen. Het geld dat Marsna Paper bespaarde, is geïnvesteerd in onderhoud van het terrein. In 2017 kwam aan het licht dat de fabriek een grote onderhoudsbeurt moest ondergaan van meer dan 10 miljoen euro. Over wie voor die kosten moet opdraaien, verschillen partijen van mening. Om een juridische strijd en een faillissement van Marsna Paper te voorkomen, besloot de provincie een compromis te sluiten. Het complex werd voor het symbolische bedrag van één euro van de hand gedaan, daarbij werd 4,3 miljoen meebetaald aan de verbouwing.

Vertraging

Gedeputeerde Joost van den Akker licht toe dat de provincie ervan uitging dat deze deal in het voorjaar van 2018 rond zou zijn. Daarom was afgesproken dat vanaf die tijd geen huur meer betaald hoefde te worden. Vanwege bezwaren in Provinciale Staten en extra onderzoek dat politieke partijen eisten, liep besluitvorming vertraging op en vond de overdracht pas in september plaats. Van het provinciebestuur mocht in april toch al gestopt worden met het afdragen van de huur.

Geheim

De verkoop van het fabrieksterrein blijft de provincie achtervolgen. Ook vrijdag werd in de Staten door Volkspartij Limburg en de SP weer geklaagd over schimmigheid rondom de deal. Op een groot deel van de informatie rust geheimhouding. Politici hebben dit alleen vertrouwelijk kunnen inzien en konden er zodoende niet over in debat. Directeur Rolf Pijsel van Marsna Paper zegt dat wat hem betreft het dossier openbaar gemaakt kan worden. „Mijn bedrijf heeft hieronder te lijden. Ik ben hier niet gelukkig mee. Dat weet het provinciebestuur ook. Maar het is niet aan mij om hierover te beslissen.” De Zuidelijke Rekenkamer is een onderzoek gestart naar de verkoop. Twee concurrerende bedrijven hebben bij de Europese Commissie een klacht ingediend over staatssteun. Die zijn nog in behandeling.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje