Gewasinspectie

Aardappelteler begint luchthaven voor drones

Print
Aardappelteler begint luchthaven voor drones

V.l.n.r: Paul van Zoggel (coördinator Praktijkcentrum), Rob van Heeswijk (luchthavenmeester) en Jacob van den Borne met enkele drones op het terrein aan de Postelsedijk in Reusel. Afbeelding: Meulenhof

Nederland is sinds gisteren een luchthaven rijker: in het Brabantse Reusel is een gebied van 80 hectare aangewezen als Reusel Airport, met een officiële luchthavenstatus.

Al sinds 2010 experimenteert teler Jacob van den Borne uit Reusel met drones, die zijn aardappelplanten vanuit de lucht in de gaten houden. Ze geven door of er water nodig is, of er een insectenplaag is of dat ze te nat staan, meldt de NOS.

Maar Van den Borne liep tegen de grenzen aan van wat er met drones is toegestaan in Nederland. Hij mocht ze niet groter of zwaarder maken, en hij mocht ook niet met meerdere drones tegelijk vliegen.

List

Maar dat was wél noodzakelijk, vond de teler, want hij heeft een praktijkcentrum voor precisielandbouw. Met steun van Europa, Rijk en provincie heeft Van den Borne een opleidings- en experimenteerinstituut. En dat draait alleen goed als er voortdurend innovaties zijn.

Van den Borne bedacht een list om met grotere toestellen te kunnen vliegen: hij deed een beroep op de luchthavenregeling. Daarmee kun je de officiële status van luchthaven aanvragen. Dan zou Reusel voortaan een luchthaven zijn, en moeten andere vliegers rekening met je houden. Daarmee zouden zijn drones een slag zwaarder mogen zijn. De list slaagde, de vergunning kwam er. „Ik heb een luchtvaarthavenmeester aangesteld”, zegt van den Borne. „Die geeft keurig per dag door of we vliegen, waar, en hoe hoog. Aan Eindhoven Airport, hier in de buurt, aan de luchtmacht, maar ook aan alle andere autoriteiten. Het is een oud-piloot die hier in Reusel woont, en hij heeft het vertrouwen van de overheid.”

Borden

Reusel Airport is ongeveer 80 hectare groot. Nu is nog niet precies te zien waar de luchthaven begint en eindigt maar dat is binnenkort voorbij want de benodigde borden zijn besteld. Er mag gevlogen worden met drones tot 150 kg en op een hoogte tot 300 meter.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen