Vuurbal gezien boven Noord-Limburg en andere delen van het land

Print
Vuurbal gezien boven Noord-Limburg en andere delen van het land

Ter illustratie. Afbeelding: ANP

Mensen verspreid over het hele land hebben vrijdagavond een meteoor, of vallende ster, waargenomen.

Op sociale media staan veel berichten over de vuurbal. Er kwamen onder meer meldingen uit Venlo, Groningen, Apeldoorn en Utrecht.

Volgens een verslaggever van RTV Noord die de lichtflits ook zag was ,,het een hele heldere, blauwe lichtkogel die naar beneden viel. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar hij was veel hoger. Zag hem in zuidelijke richting.”

Op Twitter circuleert ook een filmpje van de lichtflits, dat gemaakt is tussen Delfzijl en Appingedam.

Een vallende ster heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo’n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een vallende ster.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen