Maastrichtse aidsbenefiet start bescheiden met 10.000 euro

Print
Maastrichtse aidsbenefiet start bescheiden met 10.000 euro

Gasten op de eerste Maastrichtse benefietavond voor het Aidsfonds. Afbeelding: Annemiek Mommers

Maastricht -

Een select gezelschap dineerde vrijdagavond in hotel Monastère in Maastricht, ten bate van het Aidsfonds. Maastricht kende zijn eerste benefietavond naar voorbeeld van het Amsterdam Diner.

In een zaaltje van het hotel zaten een kleine vijftig gasten bijeen voor het eerste Maastricht Diner. Onder hen gedeputeerden Ger Koopmans en Hans Teunissen. Ook oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes en Dik Mol, directeur van het Elisabeth Strouven Fonds, waren aanwezig.

Het startgeld was minimaal 150 euro per couvert. Wie meer wilde bijdragen, kon dat in een envelop deponeren. De organisatie schat dat de Maastrichtse avond voor het Aidsfonds circa 10.000 euro heeft opgebracht.

De eerste Maastrichtse editie is een bescheiden variant op het inmiddels uit de kluiten gewassen Amsterdam Diner. Daar leverde de 26ste editie vorig jaar ruim 600.000 euro op. Tafels voor tien personen worden er verkocht voor 7500 euro.

De Amsterdamse organisatie benaderde donateurs in Limburg om in deze provincie een equivalent op touw te zetten. Gerrit-Jan Meulenbeld van de Limburgse organisatie: „Het is een experiment. We willen kijken of zo’n initiatief hier ook levensvatbaar is.”

Anno 2019 blijkt steun voor fondsen waarmee aids bestreden kan worden nog steeds hard nodig. Lilianne Ploumen, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, schetste haar gehoor in Maastricht dat aids wereldwijd nog steeds doodsoorzaak nummer één is onder jonge vrouwen. „In andere culturen is het ingewikkelder. Het gaat niet vanzelf.” Dichter bij huis lijkt de vooruitgang in de behandeling van aids zichzelf in de staart te bijten. „Want er is een pilletje voor.”

Gedeputeerde Ger Koopmans gaf namens de provincie het Maastrichtse initiatief een duwtje in de rug. De provincie trekt 60.000 euro uit voor een project om via grensoverschrijdende samenwerking het aantal hiv-infecties terug te dringen. Het project diversiviteitsmakkers van het COC Limburg, dat diversiviteit uitdraagt in het onderwijs, krijgt 35.000 euro.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje