Extra agenten voor aanpak van synthetische drugs

Print
Extra agenten voor aanpak van synthetische drugs

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Er komen enkele tientallen agenten bij voor de bestrijding van de handel in synthetische drugs. De extra capaciteit gaat vooral naar opsporing en inlichtingen, schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

De versterking moet er onder meer voor zorgen dat de politie beter zicht krijgt op de financiële stromen van deze drugshandel. Ook moeten de nieuwe krachten zorgen dat informatie beter wordt gedeeld.

Ook het zogeheten team Follow the Money, waarin het Openbaar Ministerie en de FIOD criminele geldstromen onderzoeken, krijgt extra hulp. De politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en andere buitengewone opsporingsdiensten gaan met dit team samenwerken. Ze gaan kennis en informatie delen.

Nederland is een van de grootste producenten van synthetische drugs. Volgens een onderzoek van vorig jaar van de Politieacademie bedraagt de uiteindelijke straatwaarde van in 2017 in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine 18,9 miljard euro. De onderzoekers noemden dat een voorzichtige schatting. Zuid-Nederland is de belangrijkste productieregio.