Toerisme

Geheime plekjes op centrumkaart Heerlen

Print
Geheime plekjes op centrumkaart Heerlen
Heerlen / Hoensbroek -

Heerlen heeft een gloednieuwe binnenstadsplattegrond die niet alleen leuk is voor toeristen maar ook leerzaam voor de eigen inwoners.

Sinds de opening van de tentoonstelling van Basquiat in Schunck wijst Heerlen haar bezoekers de weg met een fris vormgegeven stadsplattegrond in twee talen.

De kaart is het resultaat van een bewonersinitiatief. De gemeente en de organisaties Heerlen Mijn Stad, VVV Zuid-Limburg en IBA hebben het idee gesteund.

De rijkelijk van teksten en illustraties voorziene stadsplattegrond staat vol tips van inwoners. Zelfs voor trouwe bezoekers van het centrum blijken er nog onontdekte plekjes te zijn. „De mensen die zonder te zoeken in Heerlen een Romeins keldertje, een ‘zingende’ kapotte lamp en de Joodse begraafplaats weten te vinden, zijn waarschijnlijk op twee handen te tellen”, zegt tekstschrijver Leonie Kohl. Nu wordt het daar drukker, want op de kaart worden de lokaties dus onthuld. De kaart is vormgegeven door de Heerlense Aline Ploeg. Stadsiconen zoals het Glaspaleis, de Pancratiuskerk en de Royal, maar ook ‘t Loon, zijn speels geïllustreerd. Verkrijgbaar bij de VVV en te downloaden op https://heerlenmijnstad.nl/uploads/heerlenmijnstad/stadsplattegrond2019.pdf