Einde van een tijdperk: Ikea schrapt het één euro-ontbijt

Print
Einde van een tijdperk: Ikea schrapt het één euro-ontbijt

Gezellige drukte in het restaurant van Ikea. Afbeelding: AD/Shutterstock

Liefhebbers van een Ikea-ontbijt mogen vanaf nu hun knip trekken. Althans, als ze geen lid zijn van de Ikea-familie. Wie geen pasje heeft, moet voortaan in de buidel tasten voor het geliefde één euro-ontbijt. Voor pashouders blijft de schade beperkt tot 20 cent meer.

Of het de verstokte ontbijtklanten weghoudt bij de Zweedse meubelgigant en daarmee de parkeerplaats leger wordt, is de vraag, maar ontbijten voor een losse euro behoort tot het verleden. En ook de menukaart ging op de schop. Wie nu voor een prikkie wil schransen, is 1 euro 20 kwijt. Niet Ikea-leden tikken sinds Valentijnsdag 3 euro 45 af.

Voor dat geld krijg je nog steeds een kop koffie of thee, een croissant, een wit of bruin broodje, twee stuks beleg en margarine. Het eitje lijkt verdwenen, maar kan voor 30 cent worden meegepakt. Net als een stukje fruit voor twee kwartjes, een beker yoghurt voor 1 euro 50, jam voor 20 cent en een muffin voor anderhalve euro.

Goedkoper alternatief

Vind je dat te veel, dan biedt Ikea ook een goedkoper alternatief. Voor zestig cent, of 1 euro 50 voor de niet-pashouders, heb je alleen een bak pleur en een croissantje. Wie de zaterdagse ontbijtgezelligheid en parkeerdrukte wil vermijden en bovendien niet kijkt op een paar centen meer kan voor de zondagse trek ook terecht voor een Ikea-brunch.

Die verwennerij kost voor leden 2 euro 95 en de rest betaalt 4,50 maar daar krijg je ook wat voor: een wit en bruin broodje, scrambled egg, twee plakjes bacon en zalm en een warm drankje. Ook de brunch kan worden uitgebreid. Voor 1 euro 50 staan de yoghurt en de muffin op het menu. En voor vijf cent minder dan twee euro heb je een smoothie.

Gezondere opties

Het gevarieerdere assortiment zou beter aansluiten bij de behoefte naar ‘gezondere opties’. ,,We denken dat we een eigentijdser en voedzamer alternatief hebben voor het een euro ontbijt’’, schrijft de Scandinavische woninginrichter op de website. De lichte prijsverhoging laat zich verklaren door een hogere kwaliteit van de gebruikte ingrediënten.

Ikea denkt dat de vaste ontbijters door de prijsstijging en de aangepaste kaart niet weg zullen blijven. ,,Met een vernieuwd aanbod willen we een nieuwe kwaliteitsimpuls geven aan het IKEA ontbijt. Onze klanten waarderen een goed en goedkoop ontbijt in een prettige omgeving.’’ De meubelboer is ervan overtuigd nog steeds de scherpste ontbijtprijzen van Nederland te blijven bieden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen