Journaliste Ans Boersma: Ik ben niet overtuigd dat mijn ex een jihadist is

Print
Journaliste Ans Boersma: Ik ben niet overtuigd dat mijn ex een jihadist is

Afbeelding: ANP

Journaliste Ans Boersma ziet haar ex-vriend Aziz A. nog altijd niet als jihadist. Dat liet ze zaterdag weten in het NPO 1-radioprogramma Onze Man in Deventer.

A. wordt er van verdacht een leidinggevende figuur te zijn geweest in de jihadistische terreurgroep Jabhat al-Nusra in Syrië.

Lees ook: ‘Journaliste Ans Boersma wist dat ex bij terreurcel zat’

Woensdag was er een eerste zitting in de rechtszaak tegen Aziz. Boersma is ook verdachte in dat onderzoek, maar stond niet terecht. Boersma kwam vorige maand in het nieuws toen ze Turkije werd uitgezet. Ze werkte daar als correspondent voor onder meer het Financieele Dagblad.

Turkije zette Boersma het land uit nadat het Nederlandse OM de Turken om informatie over haar had gevraagd. Ze wordt verdacht van valsheid in geschrifte: ze zou in 2014 vanuit Istanboel hebben geprobeerd op valse gronden een toeristenvisum voor Nederland te krijgen voor Aziz. Die poging mislukte, maar de Syriër belandde later alsnog in Nederland. De relatie tussen de twee hield op in 2015.

Andere tijdsgeest

Boersma ging zaterdagavond bij Özcan Akyol in Onze Man in Deventer dieper in op die zaak. Voor haar is er sinds die eerste zitting niet veel veranderd. ,,Het OM moet ook wel met wat komen. Ik ben van de één op de andere dag mijn baan kwijt. Mijn leven kwijt. Ik ben heel benieuwd naar de onderbouwing.”

Lees ook: Advocaat Boersma: mijn cliënte is alles kwijt

Ze wist weliswaar van de banden van haar ex-vriend met Jabhat al-Nusra, maar zegt dat te plaatsen in een andere tijdsgeest. Ze zag hem als iemand die had gestreden tegen het regime van Assad. ,,Ik zie hem niet als jihadist. Ik heb hem leren kennen als een Syriër. Ik zie hem als mijn ex. Ik spreek veel mensen die vluchten uit Syrië over een persoon als Assad. Ik heb er wel moeite mee hoe we zijn misdaden kunnen parkeren.” Later in het gesprek stelt Boersma ook nog: ,,Ik zie hem blijkbaar niet zoals hij nu afgeschilderd wordt.”

Justitie verdenkt Aziz A. van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Op de eerste zitting woensdag bleek justitie over 17 afgeluisterde gesprekken te beschikken waaruit, volgens het OM, onder meer blijkt dat A. waarschijnlijk betrokken is geweest bij gevechten en moorden namens Jabhat al Nusra. Het gaat onder meer om gesprekken tussen Aziz en Boersma.

Angsten

Boersma heeft het gevoel dat zowel Aziz A. als zij al veroordeeld zijn zonder proces. Mensen trekken al conclusies, stelt ze. ,,Er zijn mensen die mij verwijderd hebben van Facebook en bij hun baas gemeld hebben dat ze mij kennen. Dat roept angsten op.” Dat zij A. kende zag Boersma ook niet als probleem. ,,We waren ook uit elkaar. Ik had goede redenen om er vanuit te gaan dat ik kon starten in Turkije twee jaar geleden.”

Boersma kondigde eerder deze maand al aan een zaak tegen de staat te beginnen. Zij stelt de overheid aansprakelijk voor haar uitzetting uit Turkije en eist enkele jaarsalarissen als schadevergoeding.