Kroegbaas Beegden gooit inbreker uit raam

Print
Kroegbaas Beegden gooit inbreker uit raam

De nachtelijke zoektocht in Beegden. Afbeelding: Gabi de Graaf

Beegden / Horn -

Cafébaas Maurice Krause bedacht zich geen moment toen hij zondagmorgen rond twee uur een inbreker in zijn slaapkamer zag. „Ik heb hem aangepakt en door het raam van de eerste verdieping naar buiten gegooid. Hij heeft de vensterbank niet gevoeld.”

Ter geruststelling: achter het raam bevond zich nog een plat dak, voegt Krause daar meteen aan toe. „Het was maar een klein inbrekertje. Een soort Osama bin Laden met een wat voller gezicht. Een Roemeen, denk ik. Hij is wel gewond geraakt, want op de vlucht is hij door het dak van de veranda gezakt.”

Dat hij de dief betrapte, was puur toeval. Op het moment van de inbraak was het café Ut Praothoes nog volop in bedrijf. „De carnavalsvereniging kwam na de receptie nog wat drinken. De muziek stond hard. Ik ging naar boven om de bedden alvast op te maken. Daar heb je geen zin meer in als je ’s nachts na het poetsen van het café naar bed gaat.”

Toen Krause de slaapkamer inliep, zag hij op bed allemaal spullen liggen. In een hoek probeerde de inbreker een nachtkastje open te krijgen. Hoewel de politie meteen met een speurhond op zoek ging naar de dief, is die niet gevonden. „Ik heb mensen in de buurt gevraagd om camerabeelden. Je ziet wel iemand lopen, maar het is niet heel herkenbaar allemaal.” De buit, volgens Krause vooral prullaria, liet de inbreker op het platte dak achter.

Dezelfde nacht werd een stukje verderop in Horn bij De Postkoets ook ingebroken. „Voor de tweede nacht op rij”, vertelt Frank Ottenheim van het zalencentrum. Ook hier was de zaal nog vol met carnavalsvierders die de uitverkochte zittingen bijwoonden. „Vrijdagnacht werd bij de inbraak een auto van een personeelslid gestolen. De nacht daarna is er zo goed als niks meegenomen.” Vermoedelijk is het niet twee keer dezelfde inbreker geweest. De werkwijze was anders. „En volgens de politie is de kans heel klein dat iemand een tweede nacht terugkomt.”