Bevrijding van Gennep herdacht bij Highlandersbridge

Print
Bevrijding van Gennep herdacht bij Highlandersbridge

Kranslegging bij de Barmhartige Samaritaan in Gennep Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide -

In Gennep is zondagochtend de bevrijding van het Niersstadje herdacht. Op 12 februari 1945 werd de stad na dagen van felle strijd door de geallieerden heroverd op de Duitsers. Bij het beeld van de Barmhartige Samaritaan op het Vrijheidsplein bij de Highlandersbridge werden kransen gelegd. De bijeenkomst die geleid werd door de Veritable en de Wapenbroeders uit Gennep werd bijgewoond door de locoburgemeester uit het Duitse Kleef.

Burgemeester Peter Koning noemde de aanwezigheid van de Duitse collega als voorbeeld van de grenzeloze samenleving. ,,We kunnen zonder grenzen toe. Laten we dat koesteren en vrijheid vieren met respect voor elkaar.” De ceremonie bij de Niersbrug werd bijgewoond door enkele honderden belangstellenden, leden van de Wapenbroeders en de aanwezigen op de eerste Gennepse veteranendag. Na de kransleggingen trokken de Wapenbroeders in oude legervoertuigen naar Ottersum waar de oorlogsslachtoffers herdacht werden op het kerkhof. Ook de militaire begraafplaats in Milsbeek werd bezocht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →