Gennepse Veteranenstichting nadert oprichting

Print
Gennepse Veteranenstichting nadert oprichting

Pascal Verpoort ontving de eerste witte anjer als symbool van de Veteranen. Afbeelding: Jos Gröniger

Gennep / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide -

De herdenking van de bevrijding van Gennep is dit jaar gecombineerd met de eerste Veteranendag in de gemeente. Ruim dertig veteranen kwamen zondagmorgen bijeen in het gemeentekantoor op het Ellen Hoffmannplein. Daar werd ook nagedacht over de oprichting van een Veteranenstichting.

Gérard Cloïn, een van de initiatiefnemers van de eerste Veteranendag in Gennep lanceerde tijdens de bijeenkomst verschillende mogelijkheden om tot een vervolg te komen. De bijeenkomst die samenvalt met de herdenking van 75 jaar bevrijding van Gennep in februari 2020 is een optie. Een andere mogelijkheid is een bijeenkomst op de Dodenherdenking op 4 mei of op Bevrijdingsdag 5 mei. Cloïn vertelde bij het Veteranen Instituut de oprichting van een Veteranenstichting te onderzoeken. Ook wordt voor 2020 een concert met een van de koninklijke kapellen voorbereid in Gennep. Als symbool voor de Veteranen kregen de aanwezigen een witte anjer opgespeld. De eerste twee symbolen werden uitgereikt aan de oudste en jongste aanwezige veteraan. Burgemeester Peter de Koning speldde de 91-jarige Rob van der Kamp de onderscheiding op. De oudste veteraan diende in WO II in Indonesië. Als benjamin onder de aanwezige veteranen had Pascal Verpoort (35) uit Heijen de eer. Hij werd uitgezonden naar Irak en tweemaal naar Afghanistan. In 2015 zwaaide hij af als lid van de Luchtmobiele Brigade. ,,Het was een leerzame tijd. Ik werd als 19-jarige uitgezonden. De saamhorigheid was zeer waardevol. Ik ben nog steeds trots op wat daar heb kunnen betekenen.” Ook tegenwoordig heeft de Heijenaar een dienstbaar beroep. ,,Ik ben ambulancebroeder, en dat is ook een job waarbij het werken in teamverband belangrijk is.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →