‘KLM-baas Elbers mag aanblijven bij Air France-KLM’

Print
‘KLM-baas Elbers mag aanblijven bij Air France-KLM’

Afbeelding: ANP

KLM-baas Pieter Elbers mag naar verluidt aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Volgens de Franse krant La Tribune heeft Elbers ingestemd met een compromis hierover met de top van moederbedrijf Air France-KLM.

Het nieuwe voorstel, waarin onder meer sprake is van Elbers herbenoeming, wordt mogelijk dinsdag al gepresenteerd op de bestuursvergadering van het luchtvaartconcern, aldus ingewijden. In het compromis zou de bestaande structuur van de organisatie in tact blijven en Elbers zou tevens worden benoemd tot adjunct-topman bij Air France-KLM, een functie die ook is weggelegd voor het hoofd van luchtvaartmaatschappij Air France.

Het luchtvaartconcern zelf weigert commentaar te geven.

Machtsstrijd

De laatste tijd leek er een machtsstrijd aan de gang rond de positie van Elbers. De Nederlander zou door de directie van Air France-KLM worden gezien als een lastige sta-in-de-weg bij voorstellen van het moederbedrijf om de structuur te wijzigen. Elbers lag meermaals dwars bij plannen uit Parijs om de autonomie van KLM in te perken.

De kwestie zorgde voor veel ophef. De ondernemingsraad en de raad van commissarissen van KLM pleitten voor een nieuwe termijn voor Elbers. Ook de Nederlandse politiek bemoeide zich ermee en personeel van KLM kwam met een petitie om Elbers te behouden. Die werd meer dan 25.000 keer ondertekend.

Schiphol

Het kabinet, en het personeel van KLM, hebben hun zorg uitgesproken over een toekomst zonder Elbers aan het roer. Het kabinet wil ook de positie van Schiphol als belangrijke luchthaven binnen het concern beschermen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) benadrukte onlangs het vreemd te vinden dat nota bene de positie van Elbers ter discussie staat, terwijl KLM binnen het concern de afgelopen jaren juist goed presteerde.

Met het compromis is alle onrust waarschijnlijk nog niet voorbij. Volgens La Tribune is er nog geen besluit genomen over het benoemen van een hooggeplaatste concerndirecteur in de raad van commissarissen van KLM. Er gaan al een tijdje geruchten dat Air France-KLM-topman Ben Smith dat zou ambiëren. Maar directie en ondernemingsraad van KLM willen niet dat de hoogste baas van het moederbedrijf zich in Nederland ook nog als commissaris met de gang van zaken kan gaan bemoeien. La Tribune stelt dat ook Anne-Marie Couderc, de voorzitter van Air France-KLM, nog een optie kan zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →