‘Ga bij verduurzaming in gesprek met bewoners’

Print
‘Ga bij verduurzaming in gesprek met bewoners’

Een proefboring door Mijnwater BV in Brunssum-Noord. Afbeelding: Luc Lodder

MAASTRICHT / Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Landgraaf -

Verduurzaming slaagt alleen als het betaalbaar is en er draagvlak voor is. Om de energietransitie te laten slagen moeten burgers er meteen bij worden betrokken.

In Parkstad Limburg wordt stevig ingezet op de energietransitie. Daar zijn de acht Parkstadgemeenten mee bezig in PALET, maar nu is vanuit het Rijk ook de druk sterk toegenomen om het aardgasverbruik snel te verminderen.

Andere zorgen

Er zijn miljoenen euro’s subsidie beschikbaar om huurwoningen of zelfs hele wijken aardgasvrij te maken. Maar vaak zitten de huurders daar helemaal niet op te wachten. Ze zien het probleem niet, willen geen hogere huur betalen, hebben geen trek in tijdelijke overlast, zien de energietransitie niet als hun verantwoordelijkheid of hebben geen zin hun gedrag te veranderen. Bovendien hebben ze vaak wel andere zorgen.

Masterstudenten van ICIS, het duurzaamheidsinstituut van de Universiteit Maastricht, doen diverse onderzoeken in Parkstad om te achterhalen hoe je het best met bewoners kunt communiceren om hen mee te krijgen in het proces.

Meedenken

Volgens hoogleraar duurzaamheidsbeoordeling Joop de Kraker is het vooral belangrijk eerst met burgers te praten, alvorens je iets gaat doen. „Zorg dat mensen niet meteen de indruk krijgen dat iets van bovenaf wordt opgedrongen. Laat bewoners meedenken over verduurzaming en betrek ze in het proces. Verduurzaming is niet alleen minder CO2, het moet ook draagvlak hebben en betaalbaar zijn.” De Kraker noemt Stadslab Heerlen, Superlocal in Kerkrade en Gebrooker Bos als voorbeelden van goede projecten waarbij de bewoners centraal staan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →