Heftige beelden: Franse agente wordt belaagd door gele hesjes

Print

Video: De Limburger

In Frankrijk wordt met ontzetting gereageerd op ‘gele hesjes’ die zaterdag een politieauto in Parijs aanvielen. De wagen wordt bestuurd door een agente die de agressieve actie van de demonstranten heeft gefilmd.

De demonstranten bekogelen de dienstauto onder meer met stenen en een knuppel. De beelden zijn inmiddels duizenden keren gedeeld op social media. Veel Fransen spreken schande van de actie van de gele hesjes en nemen het op voor de politie.

De politieauto manoeuvreert -met sirenes aan- op een drukke weg in de Franse hoofdstad. Op en langs deze weg lopen de zogeheten ‘gilets jaunes’, leden van de protestbeweging die al wekenlang iedere zaterdag de straat op gaat in Frankrijk. De gele hesjes gooien stenen naar de auto, ook wordt de dienstwagen bewerkt met een knuppel. Een demonstrant springt zelfs op de motorkap. Uiteindelijk wordt de vrouw ontzet door haar collega’s.

Schamen

‘Wie veroorzaakt nu eigenlijk geweld? Gele hesjes moeten zich schamen’, klinkt het onder meer op Twitter. Veel Fransen hebben het gehad met de vernielingen. Anderen steunen de beweging nog steeds en merken op dat niet alle demonstranten zo zijn. Volgens recente opiniepeilingen vindt 56 procent van de Fransen dat de straatprotesten en blokkades van de gele hesjes moeten ophouden.

Het is voor het eerst sinds de beweging in oktober in sociale media opdook, dat de steun vanuit de bevolking tegenvalt. In alle peilingen tot dusver kregen de gele hesjes steun van een ruime meerderheid van de ondervraagden.

Brandstofprijzen

De kolossale beweging ontstond uit protest tegen de forse stijging van brandstof- en energieprijzen en uit onvrede over liberale hervormingen. Daarmee wilde de regering van president Macron de klimaatverandering beheersen en de Franse economie vlot trekken. Maar veel Fransen zagen het als weer een belasting die de middenklasse, vooral buiten de steden, moet ophoesten en die de welgestelde Parijzenaars niet aantast. Nu zegt 64 procent van de ondervraagden dat de oorspronkelijke doelen van de ‘gele hesjes’ bij het protest naar de achtergrond zijn verdwenen.

Bij blokkades zijn veel ongelukken gebeurd en wordt buitensporig veel geweld gebruikt. Sinds de eerste grote nationale protestzaterdag op 17 november zijn er elf doden gevallen. Bij ongeregeldheden vielen 2900 gewonden onder wie 1050 agenten. In Nederland zijn er ook protesten van gele hesjes, maar op veel kleinere schaal. Zaterdag protesteerden ruim honderd mensen tegen de NOS in Hilversum.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →