Denk-oprichter Öztürk wordt lijsttrekker Eerste Kamer

© ANP

Kamerlid Selçuk Öztürk, mede-oprichter en partijvoorzitter van Denk, wordt de lijsttrekker voor de Eerste Kamer namens zijn partij. Hij zal daarom de Tweede Kamer in mei verlaten.

AD/Hanneke Keultjes

Dat maakte de partij zondagmiddag bekend bij het monument voor de gastarbeider in Rotterdam. Öztürk wordt in de Tweede Kamer opgevolgd door Gladys Albitrouw. Zij is al langer betrokken bij de partij en is penningmeester.

De Roermondenaar kwam na de verkiezingen van 2012 de Tweede Kamer in, toen voor de PvdA. Na een ruzie over de opstelling van de PvdA-fractie en de eigen minister Lodewijk Asscher in het integratiedebat verliet hij eind 2014 samen met Tunahan Kuzu de fractie en begonnen ze samen een tweemansfractie.

Begin 2015 werd hun partij Denk opgericht. Bij de verkiezingen van 2017 behaalde Denk drie zetels; naast Kuzu en Öztürk kwam ook Farid Azarkan de Kamer in.

Öztürk kwam twee weken geleden nog in het nieuws omdat hij hard in botsing kwam met PVV-Kamerlid Machiel de Graaf. Het Denk-Kamerlid beschuldigde hem van fraude, zonder daarvoor bewijs te leveren. De Graaf reageerde woest en zei dat hij zijn Denk-collega ‘zou najagen’. ,,Dan ben je van mij.’’

Botsing

Öztürk kwam ook regelmatig in botsing met Kamervoorzitter Khadija Arib. Zo verweet Öztürk de Kamervoorzitter dat zij wel eens Kamerleden mee zou nemen in haar dienstauto. Daar zou zij ‘niet transparant’ over zijn. ,,Dit soort vuilspuiterij wil ik van me wegduwen’’, aldus Arib. Zij gaf PVV-Kamerlid Martin Bosma een lift naar Amsterdam, na een laat debat.

Denk is niet de eerste partij die een Kamerlid aanwijst als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. Eerder deed 50Plus dat met Kamerlid Martin van Rooijen. Hij zat van 2015 tot 2017 al in de senaat voor 50Plus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee