Euregiotreffen

Garden lopen warm voor carnaval

Print
Garden lopen warm voor carnaval

De Kling Kirchröatsjer Sjtadsgarde Afbeelding: MGL

Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek -

Kleurrijke gezelschappen gardisten trokken zondag door het drukke Kerkrade op het 25ste Euregionaal Gardentreffen. Georganiseerd door de kleinste garde ter wereld, de Kling Kirchröatsjer Sjtadsgarde.

Blonde pijpenkrullen onder driekantige steken, kleurige uniformen uit de 18e eeuw, houten geweren, trommelaars, fluitisten en doedelzakspelers. Het was allemaal te zien en te horen op het Euregionale Gardentreffen in Kerkrade. Tijdens carnaval moeten gardisten de prins en zijn adjudanten beschermen. Maar vlak voor die drukke dagen willen ze graag onderling een feestje vieren.

Zaterdag en zondag tekende de allerkleinste garde ter wereld voor de organisatie van dit jaarlijkse evenement. Het is de Kling Kirchröatsjer Sjtadsgarde. Die telt precies twee leden: commandant John Paffen en zijn adjudant Marc Charlier. Met steun van een flink organisatiecomité heeft de garde een groot feest uit de grond weten te stampen, dat zaterdag al begon en zondagmiddag eindigde met muzikanten op drie podia en een zonnige optocht door het drukke stadscentrum.

Dertig garden kwamen van heinde en verre naar Kirchroa. Zoals de Stads Garde Officieren uit Arnhem, de Erste Stadtgarde uit Mönchengladbach en het Reiter & Funkencorps Blau Weiss uit Eupen.

Opvallend was de zeer uiteenlopende samenstelling van de groepen. Terwijl diverse Limburgse garden slechts uit een handvol vrolijke zielen bestaan, vallen de Duitse garden op door de grootte van de troepen, de discipline en de ernst waarmee ze door de straten marcheren. Garden in Duitsland bestaan soms uit honderden mensen. Zoals de lange stoet gardisten van de Ehrengarde und Prinzengarde der Sonnenfunken uit Simmerath.

De Kling Kirchröatsjer Sjtadsgarde, die na twee man een ledenstop invoerde, vat het allemaal niet zo serieus op. Carnaval zien John Paffen en Marc Charlier als een parodie op het normale leven. Hun Kling Kirchröatsjer Sjtadsgarde is een parodie op de grote garden in Duitsland, maar is wel tot grootse prestaties in staat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →