Leidster gele hesjes aangevallen door... gele hesjes

Ingrid Levavasseur, een van de leidsters van de Franse gele hesjes-beweging.

Ingrid Levavasseur, een van de leidsters van de Franse gele hesjes-beweging. © AP

In Parijs is één van de leidsters van de Gele Hesjes aangevallen door haar eigen gele hesjes.

AD/Frank Renout

Ingrid Levavasseur liep mee in een demonstratie maar werd daar hardhandig belaagd door mede-demonstranten. Betogers trokken en duwden aan haar en ze kregen verwensingen naar haar hoofd geslingerd als ‘vuile hoer’ en ‘slet’. ,,Doe je gele hesje uit!’’ schreeuwde iemand naar haar.

Levavasseur doet al sinds het begin mee met de acties van de gele hesjes en leidde enkele lokale acties. Enkele weken geleden kondigde ze aan mee te willen doen met de Europese verkiezingen. Dat leverde haar veel kritiek op van andere Gele Hesjes, die geen vertrouwen hebben in de politiek. Afgelopen week kondigde Levavasseur aan dat ze toch niet meedoet aan de verkiezingen.

Geweld

Het was niet het enige incident dit weekend bij betogingen van gele hesjes. Een filmpje van politieagenten in Lyon zorgde voor veel ophef. Op de beelden is te zien hoe zij bij een demonstratie van gele hesjes rijden in hun politiewagen.

Lees ook: Heftige beelden: Franse agente wordt belaagd door gele hesjes

Ze worden vervolgens bekogeld met stenen en projectielen. Eén demonstrant met een geel hesje en een bivakmuts stormt met een stok of staaf op de politieauto af. Een andere betoger springt op de motorkap. Staatssecretaris Laurent Nuňez (Binnenlandse Zaken) prees ‘de enorme rust’ van de twee agenten tegenover het geweld van ‘een stelletje wilden’.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee