De oplossing voor alle carnavalsproblemen: de feesttent

Print
De oplossing voor alle carnavalsproblemen: de feesttent

Opbouw van het Witte Hoés in Tegelen in 2015. Afbeelding: Lé Giesen

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Blerick / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Tegelen -

Op verschillende plaatsen in Limburg verrijzen de komende week feesttenten om carnaval in te vieren. Carnaval in de tent in plaats van in de kroeg.

De carnavalstent is een oplossing voor twee totaal verschillende problemen. In Venray verrees zo’n vijftien jaar geleden op het Schouwburgplein voor het eerst een grote witte feesttent omdat er te weinig kroegen waren voor de vele Venrayse carnavalsvierders. In Tegelen daarentegen was er te veel plek in de kroegen omdat carnavalsvierders uit het dorp vertrokken. Het Witte Hoés op het Wilhelminaplein moest zorgen voor een trendbreuk.

Zowel in Venray als in Tegelen heeft de feesttent de carnavalsviering goed gedaan, blijkt uit de verhalen van de Venrayse horecaman Paul Hulsman en Tegelenaar Dave Ververgaard. De laatste: „Met het Witte Hoés hebben wij een generatie carnavalsvierders voor Tegelen kunnen behouden.”

Oplossing

De feesttent als oplossing voor alle problemen? Het lijkt er wel op. In Swalmen pakken ze de leegloop met de carnavalsdagen rigoureus aan. Drie kasteleins sluiten zelfs de deuren van hun eigen kroeg en zetten eendrachtig een tent in het dorp.

In Reuver hadden ze in 2017 goede ervaringen met een heel grote feesttent op de Markt voor de jubileumviering van De Windjbuujels, ze hingen met de benen buiten, vertelt Rob Hillekens van de carnavalsvereniging. Daarom plaatste café Ronckenstein vorig jaar een - weliswaar wat kleinere - tent. De Windjbuujels houden enkele activiteiten in de tent, de rest van de tijd is voor Ronckenstein.

Kosten

In Hout-Blerick bood de tent om weer een heel andere reden soelaas. De Poerker ging weg uit het plaatselijke gemeenschapshuis Zalzershaof omdat de kosten daar te hoog werden. De carnavalsvereniging ging drie jaar geleden samenwerken met De Elze, het plaatselijke eetcafé dat een feesttent plaatste. „Wij organiseren acht activiteiten en De Elze doet de horeca, zo doet iedereen waar die goed in is”, zegt Erik Titulair van De Poerker.

Leeg

Als je de tent een jaar vol hebt, is dat geen garantie dat je de komende jaren op je handen kunt gaan zitten, zeggen verschillende exploitanten. Dat hebben ze in Tegelen gemerkt, de laatste jaren dreigde een financieel debacle omdat op sommige momenten de feesttent akelig leeg was. „Het nieuwe is er nu wel van af”, zegt Dave Ververgaard. Is het vol te houden? „Dat is de vraag”, zegt Ververgaard. De stichting heeft in ieder geval de financiën geregeld en voor iedere dag is een carnavalsclub gevonden om het programma goed te vullen. „Ik heb goede hoop dat het goed gaat.”

Plaats

Ook in Venray is het wat moeilijker om de feesttent, vooral die voor de jeugd op het Henseniusplein, permanent vol te krijgen. Terwijl de kosten ieder jaar enorm stijgen, onder meer voor beveiliging. Er zijn wel grenzen. Paul Hulsman: „Ik wil best wat organiseren, alleen moet ik wel uit de kosten komen. Het volk komt niet zomaar. Wij hebben het geluk dat we redelijk goed vol zitten maar je moet er voor blijven werken. Nu loopt het lekker maar je moet er wel wat voor doen.” Dat zegt ook Poerker Titulair. En je moet je plaats kennen. Titulair: „Je moet op zondagmiddag geen dure artiest in de tent zetten, want dan weet je dat iedereen naar de optocht in Blerick is.”