Justitie wil officieren van justitie in Spanje en Verenigde Staten

© ANP XTRA

Het Openbaar Ministerie in Nederland gaat dit jaar nog officieren van justitie plaatsen in Washington en in Spanje. Dat maakte het OM in Den Haag bekend.

ANP

De werving van deze liaisonofficieren is inmiddels gestart. Een liaison is een ‘verbindingsofficier’ tussen het Nederlandse en buitenlandse OM waar de functionaris is gestationeerd. De liaisons moeten zich vooral bezig gaan houden met grote zaken als internationale fraude, mensensmokkel, witwassen, internationale drugshandel, terrorisme en cybercriminaliteit. In Italië zit al sinds 2014 een Nederlandse liaison-magistraat die vooral betrokken is bij onderzoek naar mensensmokkel, aldus de woordvoerster.

Samenwerking

De liaisonofficieren gaan zich vooral bezighouden met de verdere samenwerking tussen de beide landen. Het OM wil de internationale samenwerking intensiveren, omdat criminaliteit niet ophoudt bij de landsgrenzen, maar steeds internationaler wordt. De noodzaak tot internationale samenwerking neemt daardoor ook toe, aldus het OM. Het is mogelijk dat in de toekomst het aantal OM-liaisons in het buitenland verder wordt uitgebreid.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee