Had Pakistaanse bedreiger van Wilders nog een medeplichtige?

Print
Had Pakistaanse bedreiger van Wilders nog een medeplichtige?

Junaid I. Afbeelding: Politiefoto’s/Beeldbewerking AD

Al twee maanden is de politie op zoek naar een mysterieuze, tweede verdachte in de spraakmakende bedreigingszaak tegen PVV-leider Geert Wilders. Maandag moet de hoofdverdachte, de Pakistaan Junaid I., weer voor de rechter verschijnen.

Junaid I. (26) wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht een aanslag te hebben willen plegen op Wilders of op het Nederlandse parlement. Hij reisde daarvoor in augustus vorig jaar speciaal vanuit Frankrijk, waar hij op vakantie was, naar Nederland. Er werd op dat moment in Pakistan fel gedemonstreerd tegen Wilders, omdat de PVV-leider een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed wilde houden in het gebouw van de Tweede Kamer.

Junaid nam op 27 augustus een filmpje van zichzelf op in een döner-zaak op het centraal station van Den Haag. Daarin zei hij onder meer: ,,Op dit moment mijn enige doelwit is de belediger van Mohamed, met Gods wil zal ik die hond, die belediger, naar de hel sturen. Net zo lang ik leef, ik zal deze missie niet annuleren.’’ Hij plaatst de video openbaar op Facebook.

Foto

De politie wordt over de video getipt en pakt I. een dag later op. Tijdens een eerste rechtszitting tegen de Pakistaan, in november, meldde Justitie dat ze nog op zoek was naar een tweede persoon. Die was op camerabeelden tegelijk met I. op het station te zien.

Een paar weken later stelde Justitie dat deze persoon werd gezien als mede-verdachte en werd zijn foto vertoond in Opsporing Verzocht. De twee leken samen te reizen. Mogelijk wordt maandag, als Junaid I., weer voor de rechter moet verschijnen duidelijk wie deze tweede persoon is en wat zijn rol was.

Tijdens de eerste zitting wilde I. niets zeggen. Hij heeft eerder wel tegen de politie verklaard dat hij alleen naar Nederland kwam om tegen Wilders te demonstreren. Het Openbaar Ministerie vertelde in de rechtbank echter dat Junaid meerdere ‘gruwelijke, bewerkte foto’s van Wilders op zijn telefoon had staan’. ,,Onder andere van een onthoofd lichaam, met de tekst: we will slaughter you, infidel.”