Beweegmakelaar krijgt in Vaals rol in arbeidsbemiddeling

Print
Beweegmakelaar krijgt in Vaals rol in arbeidsbemiddeling

Burgemeester Van Loo. Afbeelding: Harry Heuts / MGL

Vaals -

De gemeente Vaals gaat de ‘beweegmakelaar’ inzetten voor begeleiding van langdurig werkelozen. Deze coördinator krijgt er tien uur per week bij, en er komt zelfs een pilot voor een extra tweede kracht. Want de eerste blijkt zo druk bezet dat versterking noodzakelijk is geworden.

Burgemeester Van Loo belichtte dit nieuw aspect van deze functie: “De eerste beweegmakelaar wordt ook ingezet om mensen te begeleiden naar werk. Dat gebeurde eerder ook al, maar dat wordt nu nog geïntensiveerd. Vroeger werd iemand gewoon op sollicitatie gestuurd. Die personen kwamen uit een langdurige periode van niet-werken. Nu worden ze begeleid. Zo bezoekt de beweegmakelaar van tevoren vaak al de werkgever waar de sollicitatie plaatsvindt, en zij gaat ook mee naar het sollicitatiegesprek. Komt er eventueel een arbeidsovereenkomst uit voort, dan blijft ze het verloop volgen. Je ziet dat dit soms leidt tot een langdurige arbeidsrelatie, waar het vaak anders na en paar weken alweer over was. Nu is er vaak sprake van een langdurig traject.”

Van Loo over de nuttige effecten van deze sportieve hulp: “Uit onderzoek blijkt, dat iedere geïnvesteerde euro drie euro aan zware zorg bespaart. Dat betekent bijvoorbeeld dat mensen mobieler blijven, beter participeren en minder medicijnen gebruiken.”

Deze andere manier van kijken naar begeleiding, die de gemeente Vaals hanteert, zorgt voor een betere structuur in gezinnen, meer vanuit de opvoedkundige en preventieve kant, waardoor betrokkenen beter grenzen weten te stellen.

Wethouder De Graauw brengt het nieuwe project ‘Home Start’ ter sprake, waarbij als onderdeel van een nieuw jeugdbeleid vrijwilligers een gezin helpen met ondersteuning in de dagelijkse zaken. „Zodanig zelfs dat gezinnen elkaar onderling gaan helpen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen