Deur Kömhoff Sanitair Meijel gaat na veertig jaar definitief op slot

Print
Deur Kömhoff Sanitair Meijel gaat na veertig jaar definitief op slot

Ria en Chris Kömhoff zijn er klaar mee. Hun winkel gaat na ruim veertig jaar definitief op slot. Afbeelding: Vera Feltges

Meijel -

Het grote genieten kan bijna beginnen. Na ruim veertig jaar draaien Ria en Chris Kömhoff de deur van hun zaak Kömhoff Sanitair aan de Schoolstraat 37 in Meijel definitief op slot.

Genieten doen Ria en Chris eigenlijk altijd. Zowel van het gezin, hun verre reizen als het samenwerken. Maar vanaf 1 juli ‘moet’ er niets meer. Chris mag in die laatste maanden nog enkele klussen afwerken, terwijl Ria langzaam maar zeker de winkel opruimt. En vanaf dan is het welletjes geweest.

De knop om

De keuze om te stoppen was niet moeilijk voor het ondernemende echtpaar. „Het pand was snel verkocht. Op het moment dat de koop definitief rond was, ging bij mij de knop om”, vertelt Chris. „Het is klaar. We waren sowieso gestopt, maar dit gaf wel een stuk rust. Hoe het dadelijk zal zijn als we echt niet meer hoeven te werken, dat weet ik natuurlijk nog niet. Maar we hebben twee elektrische fietsen gekocht, dus die tijd krijgen we wel vol”, verwacht hij. „Ik denk wel dat ik de mensen ga missen”, bekent Ria die al die jaren het gezicht van de showroom was. „We hebben door de jaren heen met verschillende vertegenwoordigers een hechte band opgebouwd. Dat zet je niet zomaar aan de kant. Maar ook de aanloop van mensen in de winkel heb ik altijd heel fijn gevonden. Service bieden en vooral met de klanten meedenken. Dat is heel belangrijk. Iemand met een kleine beurs probeer je geen kraan van 700 euro te verkopen. Toch?” Ria en Chris hebben hun bedrijf al die vier decennia met z’n tweetjes gerund. „Personeel hebben we nooit gehad. Dat was een bewuste keuze. De taken waren duidelijk verdeeld: Chris deed de installaties en ik de verkoop in de showroom. Daardoor zijn de lijntjes altijd heel kort geweest en waren we overal van op de hoogte. Al die jaren hebben we ons eigen plan getrokken, met eigen merken en leveranciers. Het zegt wel wat over je bedrijf als klanten terug komen. Dan zijn ze tevreden en daar gaat het om”, gaat Ria verder.

Eerste showroom in de regio

Chris nam in 1978 als 22-jarige de installatiezaak van zijn vader over. „Jong inderdaad. En dan ook nog eens in een slechte economische tijd”, laat Chris weten. Na hun huwelijk in december datzelfde jaar, kwam Ria in de zaak werken. „We waren destijds de eersten in de regio met een sanitair showroom. Wel met slechts twee badkamer opstellingen, maar toch. Eentje in Bahama beige en eentje in camel. Dat waren toen populaire kleuren”, herinneren Ria en Chris zich nog. „Het was toen ook niet meer dan een toilet, bad en wastafel.” Op hun hoogtepunt en twee verbouwingen later bestond de showroom uit dertig opstellingen voorzien van de nieuwste sanitaire snufjes. „De sanitairwereld is erg veranderd. Qua kleuren en modellen, maar ook het materiaal”, volgens Ria. „We hebben altijd de trends van het moment gevolgd en daar op ingespeeld. Vroeger kwamen mensen vaak een badkamer kopen die ze zelf installeerden. Tegenwoordig is het vaak omgedraaid en draait het juist meer om de installatie.”

Definitief op slot

Maar die tijd ligt bijna achter ze. De winkel sluit definitief op zaterdag 30 maart. „Of de winkel moet eerder leeg zijn”, lacht Ria. Wat gezien de uitverkoop stuntprijzen niet ondenkbaar is. Vanaf 1 juli wordt het pand definitief overgedragen aan de nieuwe eigenaar en beginnen Ria en Chris aan een volgend hoofdstuk.